Linkovi

U Americi pojačane mjere sigurnosti


Amerikance je jutros nakon budjenja dočekala vijest o terorističkim napadima u Londonu, što je neminovno izazvalo sjećanja na 11 septembar 2001., i suosjećanja sa Britancima.

Sjedinjene države također povećavaju nivo pripravnosti na vozovima, u metroima i autobusima. Ministar unutrašnje sigurnosti Michael Chertoff je izjavio da će jedino sistemi masovnog prevoza u Sjedinjenim državama biti podignuti na visoki nivo.

Ta se izmjena ne odnosi na avione, niti na cjelokupni nacionalni nivo upozorenja od mogućeg napada, koji će ostati na visokom nivou.

Gospodin Chertoff je rekao da nema povjerljivih dokaza koji bi nagovještavali moguće napade na Sjedinjene države. On je rekao da je razgovarao s predsjedikom Bushom i da su obojica pozvali na dodatni oprez nakon napada u Londonu.

Istovremeno su zvaničnici u nizu američkih gradova, Washigntonu, New Yorku, Los Angelesu, Chicagu i Atlanti pojačali mjere sigurnosti. Američka državna tajnica Condoleeza Rice je od američkih ambasada širom svijeta zatražila da razmotre njihove sigurnosne procedure.

XS
SM
MD
LG