Linkovi

Prvo hapšenje u vezi eksploziva u PotočarimaOsoba s prostora Tuzlanskog kantona je privedena u Tuzli zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa eksplozivom, pronađenim jučer u blizini Memorijalnog centra u Potočarima, potvrdio glasnogovornik FMUP-a Robert Cvrtak.

Tu osobu priveli su ovlašteni službenici Policijske uprave FMUP-a u saradnji s policijom MUP-a Tuzlanskog kantona.

U ovom trenutku, policija FMUP-a i spomenutog kantona u saradnji s Tužilaštvom BiH i SIPA-om vrši pretres nekoliko lokacija koje koristi privedena osoba, dodao je Cvrtak.

S druge strane, po nalogu Tužilaštva BiH, nije bilo hapšenja, iako ovo tijelo provodi istragu u slučaju eksploziva. Istraga se provodi, očito je, u tajnosti, pa je ovoga puta nepoznato i ime tužitelja koji radi na ovom slučaju!

Visoki predstavnik u BiH, Pedy Ashdown boraveći danas u Potočorima pozvao je sve institucije, policiju i državne vlasti da prestanu sa spekuliranjem u vezi s podmetanjem eksploziva u blizini Memorijalnog centra.

"Sigurnosna situacija je pod konstantnom prismotrom, poslao sam ambasadorima i ministrima drugih zemalja poruku da ono što se desilo ni u kom slučaju ne smije ugroziti sigurnost. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je uradilo dobro posao što se tiče organizacije osiguranja. Mislim da MUP doprinosi spekulacijama", rekao je Ashdown i dodao da očekuje od vlasti RS-a da ne podstiču te spekulacije.

"Sve dok se ne utvrde sve činjenice ne može se govoriti o počiniocima tog djela“

XS
SM
MD
LG