Linkovi

O srebreničkom masakru u evropskim parlamentarnim klupama


Evropska unija se danas prisjeća Srebrenice- oštro osuduje krivce, traži njihovo konačno suočavanje sa pravdom ali se i preispituje da li je učinjeno dovoljno da se zločin spriječi?

"Pomirenje je bolno ali neizbježno- neće biti istinskog pomirenja bez odlaska u Hag svih optuženih za ratne zločine", poručio je danas evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, sa govornice Evropskog parlamenta obraćajući se zastupnicima povodom skore desetogodišnjice srebreničkog masakra.

"Ključni krivci su još uvijek na slobodi - to nije prihvatljivo- Mladić i Karadžić nemaju mjesta u regionu- njihovo mjesto je Hagu.“

Evropski komesar naglašava da je prosperitet BiH i regiona najbolji način da se obilježi desetogodišnjica srebreničkog masakra i oda počast njegovim žrtvama.

Za šeficu Komisije za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack, Srebrenica je simbol neodržanog obećanja medjunarodne zajednice.

"Deset godina nakon tragedije, zapadne vlade treba da se zapitaju - zašto nisu reagovale na vrijeme, zašto nisu srpiječile ubistva, silovanja, mučenja i progne? Miloševiću, Karadžiću i Mladiću je bilo dozvoljeno da počine ubistva i zločine vidjene u Sreberenici...gdje su hiljade ljudi ubijene na najsvirepiji, kukavički način... Danas, kada se prisjećamo Srebrenice, ne smije ostati ni jedan kamen nepomjeren u potrazi za počiniteljima kukavičkog zločina.

Republika Srpska nije uspjela da se prema zločinu postavi tako da ga osudi- to je dokaz o nedovoljnoj zrelosti i kratkovidosti- pomirenje je jedino oguće u slučaju da se prepozna vlastita krivnja! Kao Njemica, ja znam o čemu govorim- ako su to mogli učiniti Nijemci, mogu i Srbi!"

Predlažući na usvajanje prijedloge rezolucije o Srebrenici iz šest različitih političkih grupa, parlamentarci pozdravljaju nedavna hapšenja u Srbiji, izvršena nakon što je u javnosti prikazan video snimak ubistava zatočenih Bošnjaka, potez okarakterisan kao "prvi korak u suočavanju sa vlastitom prošlošću".

Nadaju se da će nedavno "odledjivanje" američke pomoći ohrabriti Beograd da konačno pravdi privedu preostale haške bjegunce, prije svih Mladića, Karadžića i Tolimira...

Posebno se naglašava važnost političkog pomirenja, kojem na putu, za sada, stoji odbijanje javnosti u Srbiji da prihvati činjenicu kako je nihova vojska činila zločine, te jaka podrška koju, u nekim dijelovima Republike Srpske, još uvijek uživaju haški optuženici. Takvu podršku evropski parlamentarci nazivaju "vrijedjanjem sjećanja na žrtve i ključnom preprekom pomirenju".

XS
SM
MD
LG