Linkovi

MG, američki magazin za djevojčice - muslimanke


U Sjedinjenim Državama se prodaju časopisi koji su namijenjeni vrlo odredjenoj populaciji, ili čak vrlo uskim segmentima stanovništva. Najnoviji na tržištu je magazin koji je namijenjen djevojčicama - muslimankama. Magazin se zove MG, i zanimljivim ga mogu naći i mnoge druge djevojke; medjutim, izdavači i urednici su upravo mlade Muslimanke u Americi.

Yasmine El Safi se priprema poslati najnovije izdanje časopisa MG pretplatnicima:

Yasmine al Safi:
Jako se uznervozim kada moram ispoštovati vremenski rok.

Yasmine al Safi je osnivač, izdavač i glavni i odgovorni urednik magazina. Samo joj je trinaest i pol godina, i kaže da je odlučila praviti novi magazin za mlade muslimanke jer se njoj niti jedan postojeći magazin za curice nije činio podobnim.

Yasmine al Safi:
Jednostavno su previše površni - moda, make up i takve stvari...Nisam mogla pronaći nikakvu stvarnu vrijednost u njima.

Yasmine živi u okrugu Los Angelesa, u Californiji, gdje nema mnogo muslimanskih obitelji, pa je ovaj časopis bio način da se upozna s drugim tinejdžerkama - muslimankama, kao što je sama.

Putem interneta je Yasmine jednostavno pronašla i regrutirala druge djevojčice slične njoj, medju njima jednu čak iz Kuwaita, koje su pristale biti suradnice u magazinu.

One pišu o stvarima poput pritisaka vršnjakinja, muslimanskom načinu oblačenja, kao i o tome kako je biti muslimankom u ne-muslimanskom okruženju.

Yasminin najdraži članak do sada bio je onaj koji je poslala jedna studentica univerziteta u Britaniji:

Yasmine:
To je bio početak mog vlastitog samo-otkrivanja. Pogledala sam duboko u svoju dušu i zapitala se gdje želim pripadati. I shvatila da je odgovor ležao predamnom; željela sam biti s muslimanima.

Iako časopis MG stvaraju muslimanske djevojčice, finalno nadgledanje vrši odrasla osoba - Yasminina majka, Lyla el Safi:

Lyla:
Nastojim se ne miješati previše, pogotovo ne u sadržaj članaka, ali ipak imam posljednju riječ. Ako u članku stoji nešto za što smatram da nije podobno, ili što će utjecati na podjelu medju raznim muslimanskim grupama, kažem kćerki da to izbaci, jer njen magazin treba biti za sve muslimanske tinejdžerke.

Lyla el Safi kaže da magazin odražava islamske vrijednosti.

LYLA:
Nešto što je važno u našoj vjerskoj tradiciji jest visoko vrijednovanje obitelji, i poštivanje roditelja. Vidi se i kroz tekstove tih djevojčica da, kada govore o bilo čemu, uvijek je prisutno to poštivanje vlastite obitelji.

Časopis je nov na tržištu. Broj pretplatnika je mali, ali stalno raste. Posljednji broj je prodao stotinu i dvije kopije i, iako Yasmine stiče veliko iskustvo kroz rad na časopisu, njen otac Regab smatra da ona pokušava odrasti isuviše brzo.

REGAB AL SAFY:
Ona kroz ovo dobija odredjeno znanje o biznisu, medjutim, mislim da joj nedostaje dječijih stvari, igre, nestašluka... Ovo je više kao život odrasloga.

Oba roditelja su ponosna na kreativnost i odanost poslu svoje kćerke Yasmine.

Prije nego krene na poštu da pošalje primjerke, Yasmine al Safi još jednom se divi svom proizvodu.

YASMINE:
Drago mi je pogledati u svoj rad.. u rad nas svih...

A već sutra počinje rad na novom izdanju.

XS
SM
MD
LG