Linkovi

Evropa više misli na utvrdjivanje postojećih granica nego na njihovo širenje


Na marginama ključnih političkih zbivanja, ovih dana je uspostavljena Evropska agencija za kontrolu vanjskih granica, čiji cilj je da koordinira nacionalne granične službe članica Unije i, kada to jednom postigne, napravi bedem oko evropske asocijacije država, neprelazan za ilegalnu imigraciju.

Evropa ovih dana, očito, više misli na utvrdjivanje postojećih granica, nego na njihovo širenje- dokaz za to je i osnivanje Frontex-a, agencije koja, uvezivanjem nacionalnih graničnih službi treba od vanjskih granica Unije za ilegalnu imigraciju učiniti nepremostivu prepreku. Ko se uskoro nadje na evropskoj granici, biće podvrgnut detaljnoj kontroli, koja podsjeća na prizore naučno-fantastičnih filmova.

Medjutim, iz evropskog ugla, uz značajan strah od ilegalne imigracije, kriminala, ekonomske nesigurnosti, izgleda sasvim logično da se, uporedo sa rušenjem unutrašnjih, pojačavaju vanjske granice Unije. Evropski komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Franco Frattini:

"Sa jedne strane, unutar evropskih granica, moramo garantovati slobodu kretanja, a sa druge,
ozbiljnu kontrolu i pravila koja chemo primjenjivati na nassoj vanjskoj granici".

Sjedište Frontex-a će biti u Varšavi, koju su posjetili briselski emisari, komesar Frattini i predstavnik doskorašnjeg Predsjedništva Unije, luksemburški ministar pravde, Luc Friden:

Friden:
"Riječ je ovdje o naporima da Evropsku uniju učinimo sigurnijim mjestom- zato što, baveći se vanjskim granicama EU, mi se bavimo na samo granicom, primjera radi, Poljske, već i svim našim granicama. Ona granica izmedju Poljske i Ukrajine, koju smo komesar Frattini i ja posjetili, je takodje i buduća granica Luksemburga. Vanjska granica Evropske unije je i granica Njemačke ili Francuske, i zbog toga je važno da se zajednički bavimo pitanjem vanjskih granica Unije".

Niko ne spori da će posao Frontex-a biti prvenstveno usmjeren prema ilegalnoj imigraciji- da bi se ona lakše uhvatala, biće organizovani zajednički treninzi nacinalnih graničnih službi, i uspostavljena evropska pravila granične kontrole.

Sve to će evropske poreske obveznike koštati ove godine dodatnih 6 miliona EUR-a, naredne 10, dok se procjenjuje da će godišnji troškovi funkcionisanja Frontex-a nakon 2008. porasti na preko 30 miliona EUR-a, uz šta treba računati i na stvaranje Evropskog fonda za kontrolu vanjskih granica, koji bi trebao biti "težak" više od 2 milijarde EUR-a.

XS
SM
MD
LG