Linkovi

Za odbranu Nasera Orića Haški sud odobrio samo trećinu traženog vremena


Danas je započeo dokazni postupak odbrane Nasera Orića, a odvija se u svjetlu nezadovoljstva branitelja nekadašnjeg zapovjednika odbrane Srebrenice zbog odluke Suda da skrati rok za izvodjenje dokaza i "skreše" listu svjedoka.

Odbrana Nasera Orića, optuženog za zločine počinjene nad Srbima srebreničkih sela, započela je uz oštro negodovanje tima Orićevih branitelja zbog činjenice da im je za dokazivanje neosnovanosti optužbi ostavljena tek trećina vremena kojim su raspolagali tužitelji.

Odbrana svoj postupak mora okončati do 30.tog sepembra- umjesto 8 mjeseci i 72 svjedoka, koliko su tražili, dobili su 9 sedmica i pravo da pred Sud izvedu 30 svjedoka odbrane.

Vijeće haškog suda je takodje bilo protiv i prijedloga odbrane da se par sedmica pred ljetnju pauzu u radu Tribunala, ne uzimaju u obzir u ukupnom zbiru odobrenih "radnih sati" za odbranu"- zahtjev je odbijen, a branitelji će, prema najavama, u ovom periodu izvesti četiri svjedoka odbrane.

U svojevrsnom pojašnjenju ove odluke, Sudsko vijeće nalaže da se Orićevi branitelji ne fokusiraju na "široke teme", poput "istorijskog konteksta" sukoba na području Bosne i Hercegovine, kao ni na opisivanje srebreničke zbilje u ratno vrijeme- blokadu vojno nadmoćnog protivnika, prisustvo desetina hiljada izbjeglih i prognanih, gladi i bolesti...sve to se, prema haškim sudijama, moglo detaljno čuti tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe u prvom dijelu sudskog procesa.

Savjetuje se da se odbrana koncentriše na pitanje Orićeve kontrole nad vojnim formacijama koje su 1992. i 93., u vrijeme zločina nad Srbima, djelovale na srebreničkom području.

Medjutim, vjeruje se da će za odbranu nekadašnjeg zapovjednika srebreničkih snaga biti teško zaobići jedan od ključnih elemenata gradnje teze o njegovoj nevinosti- vojno okruženje, glad i beznadje, u kojem je borba za preživljavanje hiljada izbjeglih bila neosporan imperativ.

XS
SM
MD
LG