Linkovi

Danas, 4. jula u Sjedinjenim državama se obilježava Dan nezavisnosti


Danas, 4. jula u Sjedinjenim državama se obilježava Dan nezavisnosti. Na taj dan, 1776. godine, pedeset i šest predstavnika trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi obznanili su da, po volji naroda, oni uspostavljaju novu državu. Proteći će još šest godina rata sa Britanijom, tada najvećom vojnom silom u svijetu, prije nego što Amerika zaista postane nezavisna.

1782. godine, medjutim, Sjedinjene države su bile daleko od ujedinjenosti. Ustvari, bila je to labava konfederacija sa slabom centralnom vladom. Stvarnu vlast imale su vlade saveznih država, a one su se dobrano razlikovale po načinu praktikovanja vjere, političkom opredjeljenju i ekonomskim interesima.

Savezne države su zavele carine i trgovačke zabrane jedne protiv drugih. Valuta je bila pogodjena inflacijom i bile su nametnute nepodnošljive poreske obaveze.

Ekonomski haos doveo je do gradjanskih nemira. Izbili su sukobi izmedju saveznih država oko granica. Centralna vlada nije imala vojne snage koje bi se nosile sa ovom prijetnjom po sigurnost. Amerikanci su počeli da traže načina da riješe ove probleme. Trebalo im je dodatnih sedam godina da to učine.

Rješenje je bio novi Ustav kojim je uspostavljena federalna vlada, dovoljno jaka da odgovori na potrebe zemlje dok je istovremeno dio vlasti ostavljen saveznim državama. Ali Amerikanci su bili podvojeni oko toga kakvu formu treba da ima nova vlada. Manje savezne države su željele da budu jednako zastupljene kao i veće savezne države. Mnogi gradjani su se plašili da će snažna državna vlada ograničiti lične slobode.

Problemi su riješeni tek nakon godina debata i kompromisa. Novi ustav je usvojen 1789 godine, tek nakon što je dodat deseti amandman kojim se garantuju osnovna prava, uključujući tu slobodu vjere, govora i medija, pravo na sudjenje sa porotom i drugi vidovi zaštite protiv kršenja ljudskih prava.

Danas, narod Iraka stoji na raskrsću sličnom onom na kojim su se Amerikanci i drugi slobodni narodi nalazili. Predsjednik George Bush je rekao da Amerika stoji uz njih.

”Mi pomažemo Iračanima da izgrade slobodnu zemlju koja je saveznik u ratu protiv terora. Mi širimo slobodu širom Srednjeg istoka. Mi uklanjamo izvor nasilja i nestabilnosti i polažemo temelje mira za našu djecu i naše unuke.“

Amerikanci su prihvatili ovaj teret, rekao je predsjednik Bush, jer znaju da će uzdizanje demokratije biti konačni trijumf nad radikalizmom i terorom.

XS
SM
MD
LG