Linkovi

Sud BiH izrekao prvu kaznu


Danas je pred Sudom BiH, prvi put izrečena kazna za ratni zločin. Petogodišnja kazna Abdulazimu Maktofu, Iračaninu koji već 25 godina živi u Travniku, izrečena je za ratni zločin protiv stanovništva na području srednje Bosne.

On je, prema optužnici, kao pripadnik Armije RBiH svjesno pomogao Ebu Dža'feru i ostalim pripadnicima odreda El-mudžahid da kao taoce uzmu tri civila Hrvata iz Travnika - Ivu Fišića, Kazimira Pobrića i Ivu Rajkovića.

Iako Zakon za krivična djela ratnog zločina protiv stanovništva predviđa najmanju zatvorsku kaznu u trajanju deset godina, do dugotrajnog zatvora, Sud BiH je u slučaju Abduladhima Maktoufa uvažio činjenicu da je optuženi u ovom zločinu samo pomagao u izvršenju, tako da je Sudsko vijeće odredilo zakonski predviđenu mogućnost određivanja niže kazne.

Uz presudu je izrečeno rješenje kojim optuženi Maktouf, koji je u pritvoru od 12. juna 2004., ostaje u pritvoru do pravosnažnosti presude ili najduže do isticanja vremena trajanja kazne zatvora koja je izrečena prvostepenom presudom.

XS
SM
MD
LG