Linkovi

Afganistanac na West Pointu


Jedan dvadesetogodišnji Afganistanac je prvi vojnik iz svoje zemlje koji postaje pitomac prestižne američke Vojne akademije West Point, čija tradicija počinje 1802. godine.

Shoaibu Yosoufzai-u vojska nije strana. Njegov otac je dekan Vojne akademije u Afganistanu. On je odlučio da je neće pohadjati i prijavio se na Akademiju West Point - što bi, po njegovom mišljenju, moglo pozitivno utjecati na profesionalnost vojske u njegovoj zemlji.

Shoaib Yosoufzai:
Ovo je čast za mene i za moju zemlju, ja ću se truditi da sačuvam njen ugled i uraditi sve što je u mojoj moći da budem njen dobar ambasador.

Ove godine na Akademiju je primljeno skoro hiljadu i tristo studenata, od kojih je 21 strani student, i 189 žena. Novi pitomci će završiti osnovni trening u trajanju od šest sedmica. To uključuje fizički veoma oštar trening, duge marševe i taktičke manevre. Nakon završetka, oni će biti formalno primljeni u status pitomaca.

Iako je Yousoufzai svjestan da će to biti dug i težak put, on misli da je prilagodjavanje Americi bilo lakše nego je očekivao.

Shoaib Yousoufzai:
Imao sam potpuno drugačije mišljenje o Americi, jer prije dolaska ovamo, o ovoj sam zemlji samo slušao u medijima, na radiju i televiziji, ali sada imam drugačije mišljenje jer sam upoznao američki narod i znam da su oni prijateljski raspoloženi prema Afganistancima, i zaista nam žele pomoći.

U Yosoufzai-evoj klasi su pitomci iz svih američkih država i dvadeset i jedne strane zemlje.

XS
SM
MD
LG