Linkovi

Discavery spreman za lansiranje 13. jula


Američka agencija za istraživanje svemira NASA u četvrtak je objavila da je svemirski brod Discovery spreman za lansiranje 13 jula, gotovo dvije i pol godine nakon nesreće shuttlea columbia.

Adminsitrator NASE Micahel Griffin je odluku o lansiranju Discoverija objavio u centru za istraživanje svemira Kennedy na Cape Canaveralu na Floridi.

On je rekao da su zvaničnici tu odluku donijeli nakon dva dana razmatranja spremnosti shuttlea za let. Direktor programa Mike Leinbach kaže da ne očekuje nikakva odgađanja, ukoliko ne dođe do vremenskih problema.

Nešto ranije, savjetodavni panel je saopćio da NASA nije implementirala 3 od 15 preporuka za sigurnost datih nakon nesreće Columbie.

Gospodin Griffin kaže da je uvjeren da je NASA spremna sigurno poslati Discovery nazad u svemir. On također kaže da trenutno nema načina da se implemenitraju date preporuke.

”S ovim postupamo na najpametniji mogući način, i dostižemo granice ljudskog znanja. Ako neko želi više, onda će morati naći pametnijeljude. Tako da date preporuke, na način na koji su napisane, jednostavno nisu primjenjive.“

Shuttle se nalazi na zemlji otkako se svemirski brod Columbia raspao prilikom povratka na zemlju 1 februara 2003. Nova misija Discoverija će na međuanrodnu svemirsku stanicu ponijeti sedam astronauta, a njeni glavni ciljevi su testiranje i procjena novih sigurnosnih procedura, te prevoženje potrebnih zaliha.

Nakon prizemljenja američkih svemirskih brodova, jedino su ruske letjelice bile u mogućnosti doseći do svemirske stanice.

XS
SM
MD
LG