Linkovi

M.Labus: Kosova  za vladu Srbije nije povezano sa pitanjem BiH


Na korak pred početak pregovora sa EU, zvaničnici iz Beograda su svjesni da, sem ekonomskih, moraju ispuniti i političke uvjete približavanja Uniji, medju kojima je, na prvom mjestu puna suradnja sa Hagom- obećanje da je to za Srbiju danas samo tehničko pitanje, dao je potpredsjednik srpske vlade, Miroljub Labus, nakon zvanične posjete Briselu.

Ratko Mladić i preostali haški bjegunci koji se josš uvijek kriju na teroitoriji Srbije, mogu samo "tehničkim okolnostima" zahvaliti što su još uvijek na slobodi, uvjereva danas potpredsjednik srpske vlade, Miroljub Labus, nakon što je u Briselu imao susrete sa skoro svim ključnim evropskim zvaničnicima:

"Ja nisam puštao moje sagovornike da mi oni skrenu pažnju na to nego sam uvijek iznio stav vlade - politički stav vlade jeste da da ćemo mi sve da uradimo da se što prije završi cio taj proces i nemamo nikakve sumnje da treba da bude puna saradnja sa haškim Tribunalom. Ovo je sada pitanje tehničko - naravno, ako se tehnički brže završi cio taj proces, on ima i odgovrajuće političke efekte. Ako ne, onda su drugi efekti. Ali, ono što sam ja rekao mojim sagovornicima i u šta ja duboko vjerujem to je da je to sada tehničko a ne političko pitanje. Naravno, ako odgovarajuće službe riješe taj problem brže, imaćemo mnogo bolju političku klimu".

Najave srpskih zvaničnika su da bi se svi haški bjegunci trebali naći iza rešetaka do septembra, kako bi se otvorio prostor državnoj zajednici da, bez balasta, u oktobru udje u proces pregovora sa Evropskom unijom.

Labus:
”Ja sam oprezan kada će taj proces da se završi, jer to zavisi od sposobnosti službi i težine problema. Ali sigurno je da bi bilo jako dobro da se do septembra završi jer bi onda imali čistu situaciju".

Labus za Glas Amerike komentariše i nedavnu izjavu Vuka Draškovića o povezanosti eventualne nezavisnosti Kosova sa statusom Republike Srpske.

Labus:
"To je njegov stav- stav vlade Republike Srbije je jasnan- BiH je suverena susjedna država, mi smo potpisali Daytonski sprazum, ratifikovali smo sporazum, na neki način smo i garant primjene sprazuma iz Daytona, tako da pitanje Kosova i Metohije za vladu Srbije nije povezano sa pitanjem Bosne i Hercegovine".

XS
SM
MD
LG