Linkovi

Amerika ostaje u Iraku do pobjede


Sjedinjene države i njeni koalicioni saveznici u Iraku “će ostati u borbi dok pobjeda ne bude izborena.” Bila je to poruka koju je predsjednik George W. Bush uputio prilikom nedavnog obraćanja američkom narodu.

U svom govoru predsjednik Bush je rekao da je glavni zadatak pronaći i poraziti teroriste. Istovremeno, vojnici Sjedinjenih država i koalicionih snaga pomažu u obučavnju iračkih snaga sigurnosti kako bi one mogle štititi Iračane i same se boriti protiv neprijatelja. Naša strategija može se sumirati na ovaj način - kada Iračani stanu na noge mi povlačimo - istakao je gospodin Bush.

Američki predsjednik je naglasio da unatoč nasilju kojeg vrše, teroristi nisu ništa bliže ostvarenju njihovih strateških ciljeva. On je ocijenio značajnim napredak ostvaren u Iraku tokom protekle godine od kada je suverenitet ponovo vraćen iračkom narodu.

Održani su zbori za prelaznu državnu skupštinu u januaru, obavljene su popravke puteva, škola, zdravstvenih klinika, osigurane osnovne komunalne usluge, brojčano su povećane i kvalitetno unaprijeđene iračke snage sigurnosti čiji pripadnici, kako je rekao gospodin Bush: “svakoga dana dokazuju svoju hrabrost.”

Mi pronalazimo teroriste. Mi pomažemo Iračanima da grade slobodnu državu koja je saveznik u ratu protiv terora. Mi unapređujemo i širimo slobodu na Srednjem istoku, rekao je predsjendik Bush.

“Mi uklanjamo izvor nasilja i nestabilnosti i polažemo temelj mira za našu djecu i našu unučad”- takođe je istakao predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush prilikom nedavnog obraćanja naciji.

XS
SM
MD
LG