Linkovi

OSCE poziva na ukidanje zatvora u Guantanamu


U novom izvještaju Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi se pozivaju Sjedinjene države da zatvore zatvor u Guantanamu, tvrdeći ujedno da je on neefikasan u borbi protiv terorizma.

Autor izvještaja OSCE-a je predstavnica grupe za ljudska prava, inače predsjedavajuća belgijskog senata, Anne Marie Lizin, koja izmedju ostaloga upozorava da su metodi američkih istražitelja u Guantanamu pretjerani u odnosu na zarobljenike i njihove vjerske simbole, i dodaje da bi takav tretman na kraju mogao biti kontra-produktivan.

OSCE će slijedeće nedjelje glasati o tome da li da stane kao organizacija iza izvještaja.

Inače, u medjuvremenu, predstavnici parlamenata iz 55 zemalja članica OSCE-a danas ovdje u Washingtonu započinju petodnevni susret. Parlamentarci iz sjeverne Amerike, Evrope, centralne Azije i Kavkaza sudjeluju u 14-om godišnjem zasijedanju.

Očekuje se da će se njihovi razgovori fokusirati na međuanrodnu sigurnost i ljudska prava, te promoviranje demokracije.

Nekoliko visokih vladinih zvaničnika će se obratiti sudionicima konferencije, uključujući američku državnu tajnicu Condolezu Rice i slovenačkog ministra vanjskih poslova Dimitrij Rupela, čija zemlja trenutno predsjedava OSCE-om.

Predsjedatelj parlamentarne skupštine, američki kongresmen Alcee Hastings je za Glas Amerike izjavio da očekuje da će susret uključiti otvorenu debatu i o kontroverznijim pitanjima.

XS
SM
MD
LG