Linkovi

Specijalni irački tribunal se priprema za sudjenje Sadamu Huseinu


Specijalni irački tribunal se priprema za sudjenje Sadamu Huseinu. Optužnica još uvijek nije podignuta, niti je zakazan datum sudjenja. Ali debata o tome da li će bivši diktator biti pravedno tretiran ili ne, je u punom jeku.

U nedavno prikazanom video snimku, Saddam Husein izgleda mnogo smireniji nego prije godinu dana.

Ali kako se sudjenje približava, neki su postavili pitanje legitimnosti Specijalnog iračkog tribunala kojeg su odredile američkih vlasti u Iraku.

Bivši ministar pravosudja Sjedinjenih država, anti-ratni aktivista, i branitelj Radovana Karadžića u gradjanskoj tužbi podignutoj prije nekoliko godina u New Yorku, Ramsey Clark je savjetnik Saddamovog pravnog tima.

Ramsey Clark:
Kako će te pravosnažnim smatrati sud koji su izabrale okupirajuće snage, nakon agresije.

Uprkos ulozi Sjedinjenih država u formiranju suda, mnogi pravni experti smatraju da Saddam i dalje može imati pravedno sudjenje dok god se Tribunal striktno pridržava standarda.

Sean Murphy, profesor medjunarodnog prava na Georgetown Univerzitetu u Washingtonu navodi neke od njih:

”Otvorenost javnosti, pretpostavka nevinosti, pristup pravnom savjetu, mogućnost unakrsnog ispitivanje svjedoka koji svjedoče protiv optuženog.“

Objavljivanje Saddamovih nelaskavih fotografija izaziva sumnje u to da li će mu se pravedno suditi, kažu neki dodajući da je tribunal kompromitirao svoj integritet javnim razgovorima o sudjenju.

Iračke vlasti su izjavile da će Saddam imati najmanje dvanaest optužnica. Već je bio saslušan o ubistvima iz 1982-ge, kada je ubijeno najmanje 50 Iračana u jednom šiitskom gradu, što se smatra osvetom nakon neuspjelog pokušaja atentata na Saddama.

Shiiti su progonjeni u vrijeme Saddamovog režima, a sada su dominantna vlast u prelaznoj vladi Iraka. Neki vladini zvaničnici insistiraju da se sa sudjenjem počne što prije. Abdel Hussin Shandal je irački Ministar pravde.

Abdel Hussein Shandal:
Istraga će biti završena ove godine, a onda počinje sudjenje.

Slijedeće potencijalne Saddamove optužnice bi se mogle odnositi na hemijski napad 1988 koji je ubio hiljade ljudi u Halabji, kao i invaziju Kuvajta 1990.

XS
SM
MD
LG