Linkovi

Uoči parlamentarnih izbora u Albaniji


3. jula u Albaniji će biti održani parlamentarni izbori. Vladajuća partija socijalista, premijera Fatosa Nanoa, nastoji osvojiti svoj treći uzastopni mandat dok se kandidati iz dvadeset političkih partija i dvije koalicije nadmeću za stotinu četrdeset zastupničkih mjesta u parlamentu.

Zamjenik glasnogovornika američkog State departmenta Adam Ereli prokomentarisao je predstojeće izbore: Ovo je veoma važan dogadjaju istoriji Albanije i jedan je od onih koje mi pažljivo pratimo. To je prilika za rukovodstvo Albanije, političko rukovodstvo Albanije i civilno društvo te zemlje da pokažu svijetu, da pokažu svojim susjedima da zadovoljavaju medjunarodne standarde i čine napredak u pravcu pridruživanja medjunarodnoj zajednici, kao članica udružene Euro-atlanske zajednice.

Prethodni izbori u Albaniji bili su propraćeni nepravilnostima i prevarama. Ovoga puta, medjutim, albanska vlada je poduzela korake da pokaže da je ozbiljna kada je riječ o održavanju slobodnih i poštenih izbora. Obećala je da će podići optužnice protiv dvadeset i sedam domaćih nadzornika glasanja koji nisu do utvrdjenog roka obezbijedili informacije o glasačkim mjestima za koja su bili zaduženi. Uz to, rekao je gospodin Ereli, albanske političke partije potpisale su pravila ponašanja koja obavezuju kandidate da vode poštenu kampanju, bez klevetanja.

”Ovo je važan korak naprijed i važan medjaš u njihovom političkom razvoju. Mi od njih očekujemo da postupaju u skladu sa pravilima ponašanja.“

Treba poduzeti još neke korake. Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi istakla je da je bez obzira na pravila ponašanja kampanja postala kako je rečeno: zlobna. Kandidati su počeli da optužuju jedni druge za zloupotrebu vladinih fondova i kupovinu glasova. OSCE je takodjer upozorio da albanske vlasti još treba da se pozabave pitanjem glasačkih listića i transporta glasačkih kutija.

Albanija još ima vremena da se pozabavi tim pitanjima i ove izbore učini modelom demokratskog napretka. Svijet će pažljivo pratiti albanske parlamentarne izbore. ”Mi godinama radimo sa albanskim civilnim društvom i Albancima da bismo pomogli razvoj zdrave i snažne demokratske tradicije”, rekao je gospodin Ereli i dodao:”Ovi izbori će biti ključni pokazatelj stepena napretka kojeg su postigli na tom polju i mi se tome unaprijed radujemo. ”

XS
SM
MD
LG