Linkovi

Uzbuna u Bijeloj kući i Kongresu i dogradnja mjera u borbi protiv terorizma


Predsjednik Sjedinjenih Država, George W. Bush je odobrio 70 promjena unutar obavještajnih agencija u cilju unapredjenja borbe protiv terorizma. Istog dana, Bijela kuća i Kongres su na kratko evakuirani kada je manji avion ušao u zabranjenu zonu leta.

11. septembar 2001. je bitno izmjenio mnoge stvari u Americi, posebno u glavnom gradu Washingtonu gdje je oprez od novih terorističkih napada avionom do maksimuma pojačao mjere prevencije.

U srijedu veče je tako policija na kratko naredila evakuaciju Kongresa i Bijele kuće, a predsjednik Bush je hitno premješten na sigurnu lokaciju kada se manji privatni avion našao u području ograničenom za letove.

Borbeni avioni su uzletjeli iz Andrews zračne baze kako bi osam milja sjeveroistočno od zgrade Kongreasa presretli mali privatni avion koji je zatim ispraćen do Winchestera u Virginiji. Avion je na kratko ušao u ograničenu zonu letova oko Regan National aerodroma koji je samo nekoliko milja udaljen od Bijele kuće i Kongresa, što je dovelo do dizanja upozorenja na najveći - crveni nivo.

Uoči te večernje uzbune, istog dana je predsjednik Bush odobrio 70 izmjena u američkim obavještajnim agencijama kako bi unaprijedio borbu protiv terorizma i oružja za masovna razaranja. Predsjednik je odobrio gotovo sve promjene koje je predložila dvopartijska komisija koja je kritizirala američku obavještajnu službu da je bila totalno u krivu u predratnoj procjeni iračkog oružja.

Medju promjenama koje su jučer odobrene je uspostava Nacionalne službe za sigurnost, koja će kombinirati sveukupne obavještajne napore Federalnog istražnog biroa. Predsjednik Bush je, takodjer, izdao izvršnu naredbu dozvoljavajući američkim zvaničnicima da zamrznu imovinu kompanija koje su umješane u širenje oružja za masovna razaranja.

Odmah nakon toga američki zvaničnici su naredili zamrzavanje imovine 4 komapnije iz Irana, Sjeverne Koreje i Sirije.

XS
SM
MD
LG