Linkovi

William Nash o Kosovu i Hravtskoj


Umirovljeni general američke vojske, nekadašnji zapovjednik NATO snaga u BiH nakon potpisivanja Daytona i bivši regionalni administrator UN-a na Kosovu, direktor programa za preventivne akcije nevladine organizacije Vijeće za odnose sa inostranstvom, William Nash je nedavno u razgovoru za Glas Amerike govorio o tek izdatom izvještaju ove organizacije pod imenom Zaboravljene intervencije: Šta Sjedinjene Države trebaju uraditi na Balkanu. U izvještaju su istaknute dvije važne opservacije-kaže gospodin Nash.

NASH:
Prvo, biće veoma teško i za Beograd i za Prištinu da se dodje do nekakvog sporazuma jer, ... nema tog političara na Kosovu koji može pristati na bilo šta manje od nezavisnosti, a u Beogradu niko sebi ne može dozvoliti da bude optužen da je izgubio Kosovo. Mi smo se založili da medjunarodna zajednica mora tu da bude arbitar i izadje sa rješenjem koje će, suštinski, biti samo izloženo tamošnjim liderima u formi: Ovo je, dakle, dogovor - uvodjenje i održavanje uslovne nezavisnosti, koju će nadgledati medjunarodna zajednica, kojom će kosovski lideri biti obavezni da prihvate odgovornost za sve gradjane Kosova, bez obzira da li se radi o Albancima, Srbima, Romima ili bilo kome drugom. Ujedno, za Beograd će to biti prilika za kompenzaciju i na državnom, ali i na individualnom nivou za one koji su na Kosovu izgubili imovinu.

U izvještaju se nismo previše bavili Hrvatskom, ali je, na pojedinačnom nivou, vrijeme da se riješi pitanje tog optuženika za ratne zločine, rekao je general Nash.

NASH:
Narodu Hrvatske, narodu BiH, Srbije, Kosova ..., veliku štetu nanosi tek nekoliko kriminalaca. Ne smije se dozvoliti da se to nastavi. Vrijeme je da svi stanovnici i sve te zemlje budu u stanju da ostvare svoje pune potencijale, a ne da ih u tome sprečavaju ti lopovi.

U izvještaju nazvanom Zaboravljene Intervencije, gospodin Nash američkoj vladi predlaže nekoliko savjeta u vezi sa situacijom na Balkanu.Prvi medju njima je - da ostanu uključene u pitanja Zapadnog Balkana, a zatim da nadju i promoviraju održivo rješenje za finalni status Kosova, da promoviraju bolju upravu Bosnom i Hercegovinom i založe se za dalje reforme sigurnosnog sektora u Srbiji i Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG