Linkovi

Predsjednik Bush pozvao amerikance na strpljenje pred teškim zadatkom u Iraku


Predsjednik Bush je u vojnoj bazi Fort Brag u utorak veče održao govor kojeg je Bijela Kuća unaprijed označila veoma značajnim, najavljujući da će šef države i vrhovni zapovjednik američkih oružanih snaga izložiti svoju vojnu i političku strategiju oko Iraka.

Predsjednikov govor obilježio je prvu godišnjicu transfera suvereniteta sa američkih okupacionih snaga ponovo na irački narod. U isto vrijeme, njegov govor dolazi upravo u vrijeme kad ankete pokazuju da je većina Amerikanca, 56 procenata, nezadovoljna načinom na koji on vodi rat u Iraku.

Gospodin Bush je Amerikancima uputio apel da ostanu strpljivi pred, kako je rekao, teškim i opasnim zadatkom u Iraku, a kasnije je ponovo odbacio pozive sa raznih strana političkog spektra koji traže rok i precizan plan povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

”Kao i većina Amerikanaca, i ja gledam te slike nasilja i krvoprolića. Svaka od tih slika je zastarašujuća - i patnja nastradalih je stvarna. I, uz sve to nasilje, znam da se Amerikanci pitaju: da li su žrtve vrijedne toga. Jesu. I vitalne su za buduću sigurnost naše zemlje.“

Predsjednik je, zatim, rekao da bi postavljanje nekog vještačkog roka za povlačenje američkih snaga iz Iraka bila ozbiljna greška, ali je dodao da nema planova za slanje novih američkih snaga u tu zemlju.

Irak je, naglasio je gospodin Bush, centralno bojno polje u globalnom ratu protiv terora. Jedini način na koji neprijatelji Sjedinjenih Država mogu uspjeti u svojim namjerama bilo bi da Amerikanci zaborave lekcije naučene iz terorističkih napada 11. septembra 2001. i budućnost Srednjeg Istoka prepuste u ruke ljudi poput Osame bin Ladena.

Govor gospodina Busha bio je dio kampanje Bijele Kuće čiji je cilj uspostavljanje veće javne podrške. Trenutno, 61 procenat Amerikanaca smatra da glavnokomandujući američkih snaga nema jasan plan za okončanje iračkog rata. On tvrdi da ima - trupe ostaju u Iraku onoliko koliko to bude potrebno i ni dana više, kako je gospodin Bush ponovio i večeras.

XS
SM
MD
LG