Linkovi

Predsjednik Bush produžio mjere zaštite američkih interesa na Zapadnom Balkanu


Predsjednik Bush je protekle sedmice poslao pismo Kongresu u kojem saopćava da na godinu dana produžava stanje hitne zaštite američkih nacionalnih interesa na zapadnom Balkanu.

Predsjednik Bush u pismu, upućenom Kongresu 23. juna, ukazuje na prijetnje miru i medjunarodnoj stabiliziaciji koje su još prisutne u zemljama Zapadnog Balkana.

Tim pismom je predsjednik Bush na još godinu dana produžio svoju naredbu od 26 juna 2001. godine kada je proglasio stanje hitne zaštite američkih nacionalnih interesa na Zapadnom Balkanu kako bi se odgovorilo posebnim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država koja dolazi od pojedinaca koji su angažirani, pomažu, sponzoriraju, ili podržavaju extremno nasilje u Republici Makedoniji, i drugdje u regionu Zapadnog Balkana, ili od opstruiranja primjene Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH, ili Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu od 10 juna 1999. godine.

Predsjednik Bush u pismu navodi da osobe koje prijete miru i medjunarodnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dalje predstavljaju neobičnu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država i da se zbog toga mjere na hitnoj zaštiti američkih interesa u tom regionu produžavaju i iza 26. juna 2005., na još godinu dana.

XS
SM
MD
LG