Linkovi

Republikanci hvale, a demokrati kritikuju govor predsjednika Busha


Dok su republikanci u kongresu pohvalili odlučnost predsjedika Busha, opozicioni demokrati su kritizirali govor predsjednika o Iraku, navodeći da je vrijeme za Bushovu administraciju da prema američkom narodu bude iskrena o sigurnosnoj situaciji u toj zemlji.

Vodeći demokrata u Zastupničkom domu, Nancy Pelosi je rekla da presdsjednik Bush mora odrediti novi i konkretan plan za uspjeh u Iraku.

”Važno je da predsjednik američkom narodu da strategiju za uspjeh, a to jednostavno nismo vidjeli.“

Nancy Pelosi je izjavila da američki narod zaslužuje istinu o pobuni u Iraku, te o tome koliko će se još požrtvovanja tražiti od američkih vojnika. Ona je također kritizirala predsjednika Busha zbog, kako je rekla, iskorištavanja terorističkih napada od 11 septembra 2001, rekavši da nema povezanosti između tih napada i rata u Iraku. Američki kongresmeni navode da Sjedinjene države moraju predati sigurnost iračkim snagama i uključiti i ostale zemlje i diplomaciju.

Demokratski senator Joseph Biden je rekao da nema načina da se uspješno bori protiv pobune u Iraku bez zatvaranja granice sa Sirijom.

On je rekao da treba ostati na istom putu, ali put na kojem smo sada nije put ka uspjehu. Ako želimo uspjeti, on ga mora promijeniti i mora uključiti više ljudi. Sve je to samo početak onoga što trebamo uraditi i uveliko smo zaostali, rekao je senator Biden.

Senator John Kerry je rekao da moraju postojati rokovi za prenos sigurnosnih ovlaštenja na Iračane, što bi moglo osloboditi Amerikance da se vrate kući.

Ovaj plan mora imati više od samih datuma i brojeva. On mora jasno staviti do znanja iračkoj vladi da je američko strpljenje ograničeno, rekao je senator Kerry.

U Bijeloj kući, glasnogovonrik Scott McClellan je rekao da demokrate pogrešno interpretiraju veze koje je predsjednik Bush spomenuo sa 11 septembrom, rekavši da je on te napade spomenuo ne da bi promijenio svoje opravdanje za rat, već kako bi objasnio zašto je važno ići u ofanzivu kako bi se suočilo s prijetnjama.

Spomenimo još da je ključni američki saveznik Australija pohvalila obećanje predsjedika Busha da će ostati angažiran u Iraku, dok su ga britanski anti-ratni parlamentarci optužili za neiskrenost.

Francuska je danas saopćila da Iračani trebaju imati jasne preduvjete za pun suverenitet.

Iračani u Bagdadu kažu da očekuju od američkih snaga da ostanu dugo, ali da su podjeljeni oko toga da li američka prisutnost pomaže ili šteti zemlji.

XS
SM
MD
LG