Linkovi

Novi potezi trebaju doći ne od  Brisela, već od Banja Luke


Učestvujući na današnjem skupu visokih evropskih predstavnika u Briselu, lord Ashdown je podsjetio na nesmanjeni evropski interes za Balkan i Bosnu i Hercegovinu, ali je i naglasio da deblokadu nastavka evropskih inegracija ne treba očekivati od Brisela, već od Banja Luke.

Skup visokih predstavnika EU, bio je prilika da se još jednom razgovara o Zapadnom Balkanu, potvrdio je i visoki predstavnik u BiH, lord Ashdown:

"Odbačena je svaka ideja o tome da su evropska vrata zatvoren- to je rezultat Solaninog ličnog zalaganja i stava koji dijeli i ostatak Unije. EU želi da joj se pridruži Balkan i svaku priliku koristi da to i naglasi. Medjutim, stanovnici balkanskih država su ti koji to približavanje trebaju da izvedu. Kada je riječ o BiH, to znači- policijske reforme, pitanje javnog informativnog servisa smo, vjerujem, u najvećoj mjeri riješili, tako da ostaju policijske reforme. Ključna prepreka u tome je Republika Srpska, a mi taj problem moramo riješiti što je moguće prije".

Visoki predstavnik naglašava da u zaključenju policijskih reformi nema vremena za gubljenje, ukoliko se želi "uhvatiti voz" početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju:

"Ako je istina uvjeravanje premijera RS, da i on i RS žele napredak u policijskim reformama, mi taj proces moramo započeti što je prije moguće. Dozvolite da naglasim- vrata Evrope su otvorena, Evropa namjerava da drži obećanje dato Balkanu i Bosni i Hercegovini. Jedino što taj progres može zaustaviti su policijske reforme, a oni koji stoje iza toga su lideri RS i SDS-a. Zato novi potezi trebaju doći ne od strane Brisela, već od strane Banja Luke.“

Lord Ashdown je tokom današnjeg boravka u Briselu kratko komentarisao nedavnu najavu visokog predstavnika EU, Javiera Solane, da bi se uskoro mogle čuti "dobre vijesti" vezane za hapšenje Karadžića i Mladića prije desetogodišnjice srebreničkog masakra:

"To je stvar sigurnosnih struktura države, ali ako bi oni bili sutra uhapšeni i odmah prebačeni i Hag, to za mene nije dovoljno brzo- to treba učiniti brzo, što je prije moguće...".

XS
SM
MD
LG