Linkovi

U narednih 8 mjeseci, Ivo Miro Jović predsjedavajući Predsjedništva BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci biće Ivo Miro Jović koji je danas, u skladu sa principom rotacije, preuzeo ovu dužost od Borislava Paravca.

U obraćanju na svečanoj sjednici Predsjedništva BiH, Paravac je rekao da principi rotacije, pariteta i konsenzusa, simbolično i suštinski, predstavljaju model po kome BiH može da funkcionira kao dobro uređena zemlja ravnopravnih naroda i entiteta.

Novi predsjedavajući Jović najavio je da će Predsjedništvo nastaviti da pruža podršku reformi odbrane u BiH s ciljem uspostavljanja modernih i profesionalnih oružanih snaga.

On je istakao da BiH ima ozbiljne probleme u vezi sa reformom policije, kao i sa činjenicom da su lica optužena za ratne zločine, a posebno Radovan Karadźić i Ratko Mladić, još na slobodi.
Borislav Paravac smatra da mnogobrojne posjete visokih međunarodnih diplomata BiH, kao i odlasci političara iz BiH u druge zemlje predstavljaju značajno poboljšanje međunarodne pozicije BiH, podizanje njenog ugleda u svijetu, ohrabrenje i podsticaj njenim naporima ka evroatlantskim integracijama.

On je istakao i aktivnosti koje je Predsjedništvo u proteklih osam mjeseci provodili u provođenju reformi u oblasti odbrane i sigurnosti.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je danas da ne može biti u potpunosti zadovoljan radom Predsjedništva BiH, opterećenog unutrašnjim i spoljnim problemima.

Gospodin Tihić je ocijenio da se unutrašnji problemi odnose na smjenu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i vlastitu odgovornost članova Predsjedništva BiH za propuste prilikom polaganja zakletve na Manjači i u Bileći, dok se spoljni odnose na blokadu u Vijeću ministara, zastoj u reformama i u odnosima sa susjednim državama.

XS
SM
MD
LG