Linkovi

Haški tužitelji podnose jedinstvenu srebreničku  optužnicu


Haški tužitelji danas podnose sudijama "jedinstvenu srebreničku optužnicu", koja se odnosi na optužbe za genocid i ostale ratne zločine, počinjene u Srebrenici jula 1995. godine, od strane visokih dužnosnika vojske i policije bosanskih Srba.

Ovaj potez haških tužitelja je objelodanjen tokom današnje konferencije o postupku protiv Milana Gvere i Radivoja Miletića, nekadašnjih članova Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. S tim u vezi, zatraženo je od sudija Tribunala da se odloži rok za dostavljanje spiska svjedoka optužbe, kako bi se on objedinio sa ostalim dokaznim materijalom tužitelja, a koji se odnosi na tragična zbivanja u "zaštićenoj" srebreničkoj enklavi.

Planirano je da zajednička srebrenička optužnica, sem Gvere, Miletića i Zdravka Tolimira , koji je još uvijek na slobodi, obuhvati i optužbe protiv Ljubomira Beare, Vujadina Popovića, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina, Vinka Pandurevića i Milorada Trbića.

U slučaju odbijanja prijedloga tužitelja, Haški sud bi se suočio sa najmanje četiri odvojena srebrenička sudjenja, koja podrazumjevaju isto toliko i prateće dokumentacije, spiskova svjedoka i predraspravnih podnesaka.

Inače, danas je najavljeno da će se na zahtjev Gvere i Miletića za puštanjem na slobodu do početka sudjenja odgovoriti u nekoliko narednih sedmica, najkasnije do početka ljetnje pauze u radu Haškog suda.

XS
SM
MD
LG