Linkovi

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio Rezoluciju o Srebrenici


Kasno sinoć, nakon što je to prošle sedmice jednoglasno učinio Senat, i Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih država je usvojio Reoluciju broj 199 o Srebrenici.

Sa 370 glasova za i samo jednim protiv zastupnici u američkom Kongresu kasno sinoć su usvojili Rezoluciju 199 o masakru u Srebrenici.

U Zaključima Rezolucije, čiji su sponzori 27 kongresmena na čelu sa republikanskim zastupnikom iz New Jerseya, Christopherom Smithom se doslovce kaže: Politika agresije i etničkog čišćenja koju su primjenjivale srpske snage u BiH od 1992. do 1995. godine odgovara terminima koji definiraju genocid u članu 2 Ženevske konvencije.

Kongresmen Smith je naveo četiri razloga za donošenje Rezolucije:
- Zato što su neki od optuženih za ovaj zločin još uvijek na slobodi
- Zato što neki negiraju da se zločin desio, dok drugi tvrde da je to nešto drugo, a ne genocid.
- Treće, medjunarodna zajednica mora naučiti iz neuspjeha da spriječi pokolj, sobzirom da je Srebrenica bila zaštićena zona UN-a.
- I konačno zbog duga prema onima koji su u Srebrenici izgubili svoje najdraže i od kojih su mnogi danas američki gradjani.

Kongresmen Smith je za pokolj u Srebrenici optužio ukupan režim Slobodana Miloševića, koji je sa pravom u Hagu, ali se upitao zašto su još na slobodi Radovan Karadžić i Ratko Mladić, prigovarajući vlastima u Srbiji za izostanak istinske suradnje sa Haškim sudom.

Tom Lantos, demokrata iz Californije je podsjetio na sam dogadjaj od prije 10 godina o čemu se govori i u samoj Rezoluciji.

U Rezoluciji se, naime, ukazuje da su u julu 1995. godine na hiljade ljudi i dječaka, koji su potražili utočište u sigurnosnoj zoni UN-a u Srebrenici masakrirani od strane snaga bosanskih Srba. Naglašava se da su bosanski Srbi početkom aprila 1992, počeli agresiju i etničko čišćenje okolnih područja.

Oko jedne trećine stanovništva Srebrenice pokušalo je probiti se kroz linije bosanskih Srba i dokopati se područja pod kontrolom Armije BiH, ali su mnogi ubijeni od patrola i u zasjedama.

Preostalo stanovništvo je potražilo utočište u krugu sjedišta holandskog bataljona u selu Potočari, ali su mnoge od njih snage bosasnkih Srba nasumice zarobili, premlatili, silovali i pogubili.

Snage bosanskih Srba su odvojile žene i djecu, a muškarce starije od 16 godina dopremili na jedno mjesto i zatim sistematski pobili sahranivši ih u masovnu grobnicu.

Najmanje 7 hiljada ljudi, oko 20 posto ukupnog stanovništva Srebrenice je strijeljano, ili na drugi način ubijeno.

U Rezoluciji se zatim ukazuje na nastojanja snaga Bosanskih Srba da prikriju dokaze o zločinu premještajući tijela iz prvobitne masovne grobnice na druge lokacije.

Masakr u Srebrenici, kaže se u Rezoluciji koju je usvojio američki Kongres, je medju najgorim od stravičnih zločina koji su se dogodili tokom sukoba u BiH od aprila 1992 do novembra 1995. godine.

General Mladić, rekao je kongresmen Lantos, je još uvijek na slobodi negdje u dijelu BiH kojeg kontroliraju Srbi, i u samoj Srbiji, kao i Radovan Karadžić. Neprihvatljivo je, naglasio je Lantos da srpski zvaničnici u BiH i Srbiji ovim optuženicima pružaju zaštitu.

Na kraju se kongresmen Smith zahvalio zastupnicima, kao i Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i Koaliciji za medjunarodnu pravdu i drugima koji su pomogli u pripremi i donošenuju Rezolucije 199 kojom američki Kongres iskazuje svoj odnos prema masakru u Srebrenici.

Masakr u Srebrenici treba nazvati pravim imenom - Genocid, rekao je na kraju kongresmen Smith naglašavajući da odgovorni trebaju nositi ljagu i služiti kao upozorenje onima koji bi možda u budućnosti smjerali takav zločin.

XS
SM
MD
LG