Linkovi

Sjedinjene države posvećene promoviranju demokratije, slobode i ljudskih prava na Srednjem istoku


Sjedinjene države su ozbiljno predane promovisanju demokratije, slobode i poštivanja ljudskih prava na Srednjem istoku. U govoru kojeg je, prilikom posjete Egiptu, održala na Američkom univerzitetu u Kairu, američki državni sekretar Condoleezza Rice je rekla da tu spada i promovisanje prava žena.

Ima onih koji smatraju da je demokratija samo za muškarce.

U stvari, istina je potpuno suprotno od toga: pola demokratije - nije demokratija. Kao što je rekla jedna od muslimanskih aktivistkinja: “Društvo je kao ptica. Ima dva krila. Ni ptica ne može letjeti ako joj je jedno krilo slomljeno.”

Tamo gdje je ženama data mogućnost da uspiju one to i urade. Za vrijeme vladavine Talebana u Afganistanu ženama je bilo zabranjeno da pohadjaju školu, rade ili učestvuju u društvenom životu. Ali od kada je koalicija na čelu sa Sjedinjenim državama uklonila Taleban, više od dva miliona afganistanskih djevojčica vratilo se u školu. Afganistanke se vraćaju u učionice i kao nastavnice i učestvuju u političkom životu. Širom Srednjeg istoka, rekla je američki državni sekretar Rice, “žene su inspiracija svima nama.”

U Kuvajtu, noseći transparente na kojima je pisalo:

Žene su takodjer gradjani Kuvajta”, žene su demonstrirale za pravo glasa. Prošloga mjeseca kuvajtsko zakonodavstvo dalo je Kuvajćankama pravo glasa. U Saudijskoj Arabiji, kod nekih mladih žena takodje ima znakova budjenja njihovog javnog dostojanstva. Tokom nedavnih opštinskih izbora vidjela sam prizor gdje je otac otišao da glasa sa svojom kćerkom. Umjesto da svojom rukom ubaci glasački list on je listić dao kćerci i ona ga je ubacila u glasačku kutiju. Ovaj mali znak nade predstavlja ostvarenje sna jednog čovjeka za njegovu kćerku, i on nije usamljen.

Žene Saudijske Arabije sanjaju o boljem životu. Ali, u toj zemlji žene jos nemaju pravo da glasaju.

“Mi trebamo nastaviti da skrećemo pažnju na činjenicu, naglasila je gospodja Rice :” da demokratija nije demokratija ukoliko žene nisu u nju u potpunosti uključene.”

Sjedinjene države poštuju kulturnu tradiciju Saudijske Arabije i svih zemalja. Ali kao što je rekla američki državni sekretar Condoleezza Rice: “Kada žene budu u mogućnosti da izraze svoje težnje i svoje poglede u političkom sistemu…… vidjećemo šta je zaista običaj i šta je stvarno važno saudijskim ženama.”

XS
SM
MD
LG