Linkovi

Karadžić i Mladić u Hagu prije desete godišnjice Srebrenice!?


Zvanični Brisel očekuje da će se uskoro razriješiti ključna otvorena pitanja koja stoje pred BiH- zaključenje “haške priče” i početak pegovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ako je vjerovati visokom predstavniku EU, Javieru Solani, Radovan Karadžić i Ratko Mladić bi se mogli naći u haškom pritvoru prije desete godišnjice masakra u Srebrenici; a u vrijeme obilježavanja deset godina od potpisivanja Daytona, zemlja će biti usred pregovora sa Evropskom unijom.

“Nedavno sam ima priliku da se susretnem sa bh premijerom- analizirali smo situaciju i on ima plan za period do septembra kada vjeruje da će moći da finalizira elemente policijske refrome. Ukoliko to bude učinjeno do septembra, mi ćemo biti u poziciji da ponovo započnemo zaustavljeni proces stabilicacije i pridruživanja. Nadam se da će premijer uspjeti u tome. Uz to, u medjuvremenu, Mladen Ivanić je podnio osavku na mjesto ministra vanjskih poslova. Uskoro će na njegovo mjesto biti postavljen neko drugi i ja se nadam da će tako vlada biti kompletirana se tri naroda i da će tada nastaviti sa progresom. Ja za sada, nisam pesimista, naročito nakon nedavnog susreta sa premijerom Terzićem u Briselu”.

Da li EU i NATO dijele dio odgovornosti za činjenicu da su, pred desetu godišnjicu masakra u Srebrenici, ključni sa liste optuženih za to, Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi, pitanje je Glasa Amerike za Solanu i zamjenika generalnog sekertara NATO, Alessandra Minuta RIZZA, nakon što su dva zvaničnika predsjedavali današnjem zajedničkom sastanku Stalnog vijeća Alijanse i Političko sigurnosnog komiteta EU:

Ne mislim da se trebamo osjećati odgovornim za to - obaveza hapšenja ratnih zločinaca je na svima, u principu, najviše na liderima u BiH i regionu. Toplo se nadam da ćemo imati dobrih vijesti po tom pitanju prije 10-te godišnjice Srebrenice. Zaista se tome nadam. Odgovorio je gospodin Solana.

“Mislim da su naše organizacije učinile sve što su mogle da uhvate ratne zločince, i nema mjesta tvrdnji da se nismo dovoljno trudili u tome. Stvar je samo u tome što je pomenuta lica veoma teško pronaći.“ Rekao je gospodin Rizz.

XS
SM
MD
LG