Linkovi

EU pati od institucionalne i budžetske krize


Evropska stabilnost i mir uveliko zavise od proširenja Evropske unije- kazali su protekle sedmice predstavnici Evropske komisije prilikom jedn rasprave u američkom Kongresu. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike, Ivana Kuhar, evropski zvaničnici su naglasili da je EU snažna, usprkos nedavnom odbijanju prihvatanja Ustava od strane Francuske i Holandije.
Ambasadorica Luxembourga u Sjedinjenim Državama, Arlette Conzemius je priznala da EU pati od institucionalne i budžetske krize, premda je kazala da Unija nije na koljenima. Obraćajući se Potkomitetu Zastupničkog doma za Evropu i nove prijetnje, ona se zavjetovala da će EU nastaviti ispunjavati svoju ulogu na međunarodnoj sceni, i da će u isto vrijeme donositi potrebne odluke kako bi se riješili interni problemi. Ambasadorica Conzemius kaže da pozivima na usporavanje proširenja Unije neće biti odgovoreno, dok intergracija reformiranih država uveliko doprinosi miru i stabilnosti na evropskom kontinentu. Ona je kazala da se proces proširenja EU neće zaustaviti sa prijemom Bugarske i Rumunije u uniju 2007. godine.

Conzemius:
Pregovori o pridruživanju sa Hrvatskom i Turskom će započeti onda kada ove dvije zemlje ostvare uvjete za to.Sve ostale zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu o eventualnom pridruživanju.

Ambasador John Brutton, šef delegacije Evropske unije u Sjedinjenim Državama je članovima panela saopćio da će Evropa ostati snažan partner Americi.

Brutton:
Većina stvari koje bi željeli ostvariti kao Evropljani i koje smo najvjerovatnije u mogućnosti ostvariti, u svijetu i interno, možemo uraditi ukoliko zajedno surađujemo na ovim pitanjima sa Sjedinjenim Državama.

Ambasador Brutton je kazao da je svijet prosperitetniji, sigurniji i stabilniji kada Amerika i EU djeluju zajedno. On je kazao da jako cijeni nesumnjivu podršku predsjednika Busha za snažnu EU u ovim kako ih je nazvao ”trenucima tranzicije i teškoća za EU”. Predsjednik Bush će sljedeće sedmice putovati u Škotsku na samit grupe G8, što će biti njegovo četvrto putovanje u Evropu u posljednjih 6 mjeseci.

XS
SM
MD
LG