Linkovi

Nema roka za povlačenje američkih trupa iz Iraka


Predsjednik Bush je izjavio kako nema nikakvog roka za sada, za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Gospodin Bush se sastao s iračkim premijerom Ibrahimom al Jaafarijem danas u Bijeloj Kući, i to u jednom, kako je rekao američki predsjednik, ključnom trenutku.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, gospodin Bush je rekao da postizanje napretka u Iraku nije lako, jer se ljudi sučeljavaju svakodnevno s smrtonosnim napadima pobunjenika. Sa svoje strane se gospodin Jaafari zahvalio američkom narodu jer stoji uz njegov narod, i rekao kako ovo nije trenutak za povlačenje.

Dvojica su lidera takodjer razgovarali o novom iračkom Ustavu, i izuzetno važnom treningu iračkih snaga sigurnosti.

Jedan broj američkih kongresmena, medju njima i republikanaca, su već pozvali na odredjivanje roka za povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

Inače, slijedeći utorak će predsjednik Bush posebnim govorom obilježiti prvu godišnjicu predaje suvereniteta iračkim vlastima.

Kako je saopćio glasnogovornik Bijele Kuće Scott Mc Clellan, važno je da u vrijeme pobunjeničkih napada, američki predsjednik govori izravno i američkom narodu i vojsci.

XS
SM
MD
LG