Linkovi

Bisera Turković novi ambasador BiH u Washingtonu


Republikanski kongresmen Trent Franks iz Arizone je u Kongresu oštro kritikovao State department zbog davanja agremana ambasdoru BiH u Sjedinjenim Državama Biseri Turković ističući njenu povezanost sa, kako je to rekao, radikalnom islamskom Strankom Demokratske Akcije koja je od osnivanja imala jake veze sa al-Qaidom.

Tim povodom zamolili smo kongresmena Franksa da govori za Glas Amerike.

T. FRANKS: Mislim da treba da naglasim da je moja prva briga uvijek sigurnost moje vlastite zemlje, Sjedinjenih Američkih Država i kada se radi o dosijeu Bisere Turković, to samo po sebi izaziva zabrinutost. U širem kontekstu, mislim da je poruka koja je poslana cijelom svijetu, drugim zemljama - time što u diplomatskom statusu prihvatamo nekoga ko ima dosije kakav ima Bisera Turković - jedna grozna poruka - posebno u vremenu u kom se cijeli svijet bori protiv terorizma.

VOA: Vaše su, da ih tako nazovemo, optužbe veoma oštre. Možete li nam reći na čemu vi zasnivate svoje optužbe protiv njenog imenovanja za ambasadora ?

T. FRANKS: Prije svega, na njenom ličnom dosijeu. Kao što znate, gospodja Turković je, zajedno sa Alijom Izetbegovićem, osnivač stranke SDA, koja je imala bliske veze sa al-Qaidom i drugim ekstremnim islamističkim grupama, i samo da pomenem, mi smatramo da je ona svoju raniju diplomatsku poziciju koristila da organizira i omogući da strani borci - mudžahedini dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Mi smatramo da imenovanje za ambasadora nekoga sa takvom vrstom dosijea, posebno sada kada se cijela zemlja tako ozbiljno suprotstavlja terorizmu - predstavlja potpuno pogrešno imenovanje.

Moram vam reći da sam se nadao da će, posebno sada, biti za imenovanje predložen neko ko može da govori u ime svih bosanskih ljudi, u ime Bošnjaka, Srba, Hrvata, neko ko može da zastupa tu zemlju šire.... I to bi bilo mnogo bolje.

Imenovanje Bisere Turković jednostavno ne šalje pravu poruku ni Sjedinjenim Državama. Neki od nas se jednostavno pomalo pribojavaju dosijea te žene.

Dakle, moja poruka Kongresu je zaista bila prilično oštra. Posebno zbog toga što sam ja ranije razgovarao sa ljudima u State Departmentu, i nezvanično izložio svoje razloge za zabrinutost, nakon čega sam bio zamoljen da o tome ne govorim javno dok o tome ne bude donesena neka odluka. Odjednom, oni su dali saglasnost za njeno imenovanje a da nas niko o tome nije obavijestio. Ako to postane ustaljeni trend - to nije dobro jer to pokazuje da počinjemo raditi protiv sebe u ovoj borbi protiv terorizma.

VOA: Da li vi hoćete da kažete da su u času kad ste vi u State Departmentu razgovarali o ovom pitanju, da su oni priznali da postoji odredjena kontroverza u vezi sa gospodjom Turković?

T. FRANKS: Ja bih volio da oni sami o tome govore u svoje ime, ali u našem razgovoru o tome izgledalo je da su oni veoma svjesni i te kontroverze, kao i naših razloga za zabrinutost - jer smo se mi potrudili da oni budu svjesni onoga što nas brine u ovom slučaju.

Ali, zamoljeni smo da neko vrijeme javno ne govorimo o tome - jer upravo su u toku bili napori da se nešto bosanskih snaga pošalje u Irak, da bi se tako pomogao rat protiv terorizma. Mi smo, zatim, radi dobrih odnosa nastojali da tako i postupimo, ali nismo odustali od naših primjedbi, pogotovo u ovakvoj situaciji.

Osim navedenog, zabrinuti smo i zbog nekih navoda o korupciji u njenom dosijeu, i nismo mi jedini koji su zbog toga zabrinuti, to je prilično široko poznata stvar.

I kad State Department kaže - znate, mi ne možemo odbiti nečije imenovanje zbog nekoliko godina starih navoda o korupciji, to zaista ”ne pije vode“... Ako mi nemamo hrabrosti da kažemo: Ne, i ne odupremo se takvom imenovanju, onda je veliko pitanje i to koliko smo mi uopšte efikasni u borbi protiv terorizma.

Šta kažu iz State departmenta?

Nakon ovako oštrih optužbi koje je u povodu prihvatanja agremana Bisere Turković za ambasadora BiH u Washingonu, iznio kongresmen Trent Franks, zatražilo smo komentar iz State departmenta. Medjutim, iz State departmenta su za Glas Amerike rekli da je riječ o povjerljivim informacijama i da oni ne komentiraju razloge prihvatanja, ili ne prihvatanja agremana inostranih diplomata u Sjedinjenim Državama.

Glasnogovrnik State departmenta, Adam Ereli je na današnjoj press konferenciji, na pitanje novinara Glasa Amerike, rekao da je proces kojeg se State department drži kod prihvatanja agremana inostranih diplomata standardan i uvijek se primjenjuju isti kriteriji. Gospodin Erely je dodao da će State department, vjerovatno, izdati posebno saopćenje u povodu prihvatanja agremana gospodje Turković.

State department je u slučaju Bisere Turković prihvatio agremane, o čemu je zvanično obavještena ambasada BiH u Washingtonu, čiji su zvaničnici za Glas Amerike potvrdili dobijanje službene obavijesti o suglasnosti Sjedinjenih Država da Bisera Turković kao ambasador u Washingtonu predstavlja BiH.

S.Tihić - SDA je najozbiljniji američki partner u BiH

Član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, i predsjednik SDA BiH, zamoljen da za Glas Amerike komentira tvrdnje kongresmena Trenta Franksa, kaže:

”Za mene je to vrlo neodgovorna i neozbiljna izjava, pogotovo što se radi o kongresmenu Sjedinjenih Američkih Država. Očito da je gospodin pogrešno informisan od lobista koji ne žele dobro ni BiH, a vjerovatno ni svom narodu.

Nama je poznato da je jedan broj funkcionera i zvaničnika iz BiH boravio u Sjedinjenim Državama i razgovarao, i predpostavljamo da su neistine koje su oni plasirali poslužile kongresmenu da iznese jednu tako ozbiljnu, neutemeljenu optužbu.

Američka vlada dobro zna ko je Bisera Turković. Američka vlada dobro zna ko je Stranka Demokratske Akcije, to je najozbiljniji partner u BiH Vladi Sjedinjenih Država, i to smo pokazali u više navrata. Ne samo, kada je u pitanju Irak, kada je u pitanju Sporazum o izuzeću američkih državljana od Medjunarodnog krivičnog suda, nego i u mnogim drugim pitanjima oko kojih smo našli zajednički jezik.“

XS
SM
MD
LG