Linkovi

Preminuo izumitelj integralnog strujnog kola, Jack Kilby


Čovjek koji je svojim otkrićem svijetu omogućio korištenje suvremenih kompjutera čiji su mozak sićušni silikonski čipovi, umro je od raka u 81 godini života. Američki elektroničar, Jack Kilby, je polovinom prošlog vijeka otkrio integralno strujno kolo, kao osnovu za kompjuterske čipove, otpočinjući tako digitalnu revoluciju koja je promjenila način na koji ljudi žive i rade.

Jack Kilby je integralno strujno kolo prvi put stvorio 1958, nakon što je počeo raditi kao istraživač za Texas Instruments u Dallasu. Svojim izumom on je kompleksno strujno kolo sabio u sićušnu silikonsku napravu. To je omogućilo mikročipovima da rade kao poluprovodnici, kao i stvaranje čipova za memoriju, što je zamijeniloi znatno veće tranzistore i procesore.

Njegovo otkriće je otvorilo put informativnoj eri koja je omogućila stvaranje proizvoda kao što su mobilni telefoni, mikrovalne pećnice, i personalni kompjuteri.

Experti za tehnologiju kažu da se tim otkrićem Jack Kilby svrstao medju velikane kakvi su Henry Ford i Thomas Edison. Lideri u oblasti industrije, kao izvršni direktor Zyvex-a, Jim Von Her slažu se sa tom tvrdnjom.

”Bez inegralnog strujnog kola ne bi bio moguć širok spektar nove tehnologije.“

Otkriće integralnog strujnog kola je podstaklo kasnih 1950-tih utrku Sjedinjenih Država sa Sovjetskim savezom u istraživanju svemira.

Gospodin Kilby je kreirao prvi kompjuter sa integralnim kolom i sa svojim timom izgradio prvi vojni kompjuterski sistem

Jack Kilby je 2000-te godine dobio Nobelovu nagradu za Fiziku, upravo za svoj rad u oblasti integralnih kola. On je, takodjer, dobitnik Nacionalne medalje za nauku i uvršten je u Muzej slavnih pronalazača.

Podpredsjednik kompanije Texas Instrument, Phil Ritter, je iskazao posebno poštovanje za gospodina Kilbya.

”Mi smo njegovi dužnici za ono što je učinio, ne samo u komapniji, nego u našoj zajednici, tako da slavimo i njegov rad i njegov život.“

Od prijatelja opisan kao tih i ljubazan, gospodin Kilby je odrastao na zapadu Kansasa, a elektroniku je studirao na Univerzitetu Illinois. Kao istraživač radio je 25 godina za Texas Instruments. Nagradjen je za preko 60 patenata i bio je su-izumitelj ručnog kalkulatora.

XS
SM
MD
LG