Linkovi

Iračani zaslužuju punu podršku svijeta


Lideri brojnih zemalja sastali su se danas u Brusselsu na konferenciji čija je primarna svrha da se pokaže solidarnost sa Irakom i još jednom potvrdi odlučnost medjunarodne zajednice da pomogne u obnovi te zemlje.

Jednodnevnom susretu, kojem su zvanični domaćini Evropska Unija i Sjedinjene Države, prisustvuju zvaničnici iz preko 80 zemalja i organizacija, uključujući i američku državnu tajnicu Condoleezu Rice, koja je rekla da Iračani zaslužuju punu podršku svijeta, ali da Irak ima i vlastite obaveze.

Danas u Brusselsu otvaramo novi dijalog izemdju medjunarodne zajednice i demokratske vlade slobodnog Iraka. Ovo novo partnerstvo će pružiti podršku iračkoj vladi na tri značajna fronta. Politička reforma, ekonomska obnova i jačanje sigurnosti uz poštivanje vladavine prava i zakona, rekla je gospodja Rice.

U ime Luxembourga, zemlje koja trenutno predsjedava EU, prisutnima se obratio Jean Asselborn, ministar vanjskih poslova:

”Naš je cilj sasvim jasan - ekonomska i politička obnova Iraka, koja će toj gotovo umirućoj zemlji donijeti mir, stabilnost i prosperitet. Iračanima je neophodan jasan i uvjerljiv horizont kako bi mogli da obnove svoje nade i mobiliziraju se unutar sebe na putu konstruktivne političke tranzicije.“

Irak jedva čeka da ponovo dobije aktivnu ulogu u civilnom društvu i medjunarodnoj zajednici, rekao je irački premijer Ibrahim al-Jaafari, ali je - prije toga - neophodno da se utvrdi unutrašnje jedinstvo Iraka:

”Osjećanje bratstva i saradnje medju iračkim narodom, Sunitima, Šiitima i drugima osujetilo je namjere onih koji bi da razbiju jedinstveni Irak. Neohodno je sada hitno zaustaviti terorizam. Osuda terorizma nije dovoljna, treba poći i dalje od toga i razotkriti sve mehanizme terora i zaštititi ljudska prava u svakom pogledu.“

Inače, ovu konferenciju pratile su danas i demonstracije koje su organizirali izbjegli Iračani koji su u Brussels došli iz Francuske, Holandije i drugih dijelova Belgije. Smisao njihovog okupljanja je, kažu organizatori, da se uputi jasno Ne - teroru u Iraku i jasno Da - legitimnim izborima. Belgijska policija kaže da nije bilo nikakvih ozbiljnih izgreda.

XS
SM
MD
LG