Linkovi

NASA šalje letjelicu u srce komete


Za sljedećih nekoliko sedmica će zvaničnici NASE, američke agencije za istraživanje svemira pokušati ispitati od čega se sastoji kometa. Oni planiraju u srce komete lansirati manju svemirsku letjelicu, kako bi otkrili kemijski sastav komete i možda doći do informacija koje se tiču nastanka sunčevog sistema.

Četvrtog juna, kada se u Americi obilježava Dan nezavisnosti, NASA planira izazvati tzv. ”astronomsku “ eksploziju. U vrijeme prolaska komete po imenu Tempel-1, koja u stvari predstavlja blok prljavog leda veličine planine, doći će do vatrometa. Ova kometa orbitira oko Sunca svakih pet i po godina. Za komete se misli da su zamrznuti ostaci iz vremena ranog solarnog sistema, te znanstvenici žele znati šta se u njima nalazi. Misija pod imenom “Snažni udar “ je u stvari način na koji će oni udariti kometu kao sa čekićem. Letjelica će na putanju ove komete ispustiti modul, koji će udariti u kometu sa brzinom preko deset kilometara po sekundi, sa eksplozivnom snagom koju ima pet tona TNT-a. Rick Gramier je upravitelj ovog programa u NASI.

”Uz pomoć analogije ću vam pokušati objasniti ovu misiju. Radi se o tome da jedan metak pokušava pogoditi drugi metak, dok je treći metak postavljen na pravo mjesto u pravo vrijeme i koji promatra ova dva prva metka i koji sakuplja znanstvene podatke kada dođe do udara.“

Ovaj treći metak, letjelica, će vatromet posmatrati sa 500 kilometara udaljenosti i snimati događaj uz pomoć kamera i ostalih instrumenata. Astronomi nisu sigurni kakve će tačno biti posljedice ove eksplozije. Neki očekuju krater veličine kuće ili fudbalskog stadiona, 40 metara dubokog.


XS
SM
MD
LG