Linkovi

A. Terzić: Niko pametan u BiH ne bi trebao insistirati na promjeni Daytona


Tri godine nakon prijema BiH u Vijeće Evrope, Parlamentarnoj skupštini u Strazburu se obratio bh premijer, Adnan Terzić, naglašavajući daje zemlja na najboljem putu do prosperitetne, moderne evropske demokratije.

Deset godine od Srebrenice i ratnog razaranja, te tri godine nakon što je , kao punopravna članica, primljena u društvo Vijeća Evrope, BiH je, prema njenom premijeru, dostigla jedinstven ekonomski prostor, kontrolu granica po uzoru na evropske standarde, nezavisno sudstvo, te, najvažnije od svega, "funkcionalne demokratske institucije".

"Ono što je sigurno, BiH nema alternativu evropskom putu. Dakle, procesi koji su u posljednjih deset godina bili u BiH, su procesi koji jasno govore o potrebama da se u BiH stvori društvo koje će biti apsolutno demokratsko, koje će uvažavati najpozitivnije evropske standarde i omogućiti apsolutnu ravnopravnost svim njenim gradjanima".

Premijer Terzić je, osvrćući se na postojeće probleme, prije svih na nedovršenu reformu policije, primjetio da je, iz iskustva ostalih država u tranziciji i kontakata sa njihovim čelnicima, shvatio da se takve ferome ne mogu provesti za kratko vrijeme- on smatra da je to proces koji treba vrijeme- u nekim slučajevima i do tri godine, ali, u svakom slučaju, proces koji će se uspješno okončati.

Osvrčući se na pozive za promjenu Daytona, kakve su pominjali i neki od članova parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Terzić tvrdi da takvo nešto nije realno:

"Barem niko pametan u BiH ne bi trebao insistirati na promjeni Daytonskog mirovnog sporazuma. Zašto? Zato što je Dayton potpisan od strane tri potpisnika i pet svjedoka. Dakle, osam je zainteresovanih oko potpisivanja Daytonskog sporazuma. BiH je samo jedna osmina u toj kombinaciji. Svaki narod i BiH je, znači, jedna trećina te jedne osmine i niko normalan u BiH ne treba da govori o promjeni Daytonskog sporazuma. Dayton je uradio što je trebao- zaustavio je rat, donio je mir na ove prostore i Daytonski sporazum je sam po sebi ostavio prostor političarima u BiH, narodima u BiH da budu trećina te odluke: kako da promijenimo svoje uslove i kako da napravimo državu koja će biti prosperitetna za sve njene gradjane i sve njene narode".


XS
SM
MD
LG