Linkovi

Rudari BiH bez pompe i političkih govora ušli u evropske integracije


Danas su rudari Bosne i Hercegovine svojim primjerom pokazali da se može ući u evropske integracije- bez političkih govora i pompe, primljeni su u evropsku asocijaciju proizvodjača uglja.

Bosansko-hercegovački rudari su danas ušli u Evropu- slijedeći stope prvih početaka onoga što se danas naziva EU, sporazuma kojim je 1951. godine osnovana Zajednica uglja i željeza, rudari rudnika uglja Banovići su danas svečano primljeni u Euracoal, evropsku asocijaciju rudnika uglja.

Muever Čergić: Konkretno to znači da je rudnik Banovići od danas punopravni član i da može imati uvid u tranziciju svih rudnika u Evropi, da može koristiti potpuno ravnopravno projektnu dokumentaciju,pomoć u unapredjenjima, u novim istraživanjima. Sve ono što je dobro i što može nama poslužiti u tranziciji i presturuktuiranju naših rudnika, a mi ćemo uzeti i iskoristiti to na primjeru našeg rudnika".

Preko 300.000 rudara, organizacije iz gotovo svih država Unije, potakli su prijem banovičkog rudnika u evropsku asocijaciju, želeći, kao što su to do i do sada činili, biti korak ispred politike.

Nigel Yaxley, predsjednik Euracoal-a: Objedinjujemo naše članove, ne samo iz 25 evropskih država, već i iz kandidatskih i ostalih zemalja, posebno sa Jugoistoka Evrope, gdje je lignit veoma važan. Dobro je vidjeti da i BiH postaje članica naše organizacije, čime se zaokružuje naše pokrivanje regiona.

Ovdje, u Briselu, dijelimo dosta zajedničkih interesa- dijelimo iskustvo i izazove koji su pred nama, a naša zapažanja i stavove iznosimo Evropskoj komisiji. Želimo doborodošlicu rudniku Banovići, koji je prvi, a nadam se, ne i posljednji bh rudnik u našoj organizaciji".

Leopold Janssens, generalni sekretar Euracoal-a: Svi evropski proizvodjači uglja su članovi Eurocoal-a i bili smo veoma sretni kada smo shvatili da bh rudnici pokazuju veliki interes za našu organizaciju. Danas je poseban dan - danas su prihvaćeni i kao članovi. Riječ je o prvom koraku, vrlo aktivnoj kompaniji "rudnik Banovići" i nadamo se da će i ostali bh rudnici krenuti njhovim stopama da rade zajedno sa Eurocoal-u".

"Imate li Vi taj osjećaj da bi ste vi mogli trasirati put?"

Munever Čergić, direktor rudnika uglja Banovići: Ako su oni trasirali put današnjoj Evropi, mi bi mogli trasirati put ulasku Bosne u EU.

XS
SM
MD
LG