Linkovi

Boeing i Airbus predstavili budućnost avio-saobraćaja


Proizvodjači komercijalnih aviona, Airbus i Boeing otkrili su ove sedmice na Pariškoj izložbi aviona, planove koji će revolucionarno promijeniti avionski saobraćaj. Chris Simkins iz Glasa Amerike izvještava kako proizvodjači prave avione koji će putnike prevoziti po cijelom svijetu, bez zaustavljanja i sa mnogo više komfora.

Slijedeće godine, aviokompanije će početi da koriste Airbus A380, najveći komercijalni putnički avion na svijetu. Avion će imati kapacitet od 555 putnika na dugim međunarodnim letovima od oko 15 hiljada kilometara.

Thomas Burger, Direktor prodaje, Airbus A A380: Ovaj avion će putnicima punuditi najveći komfor za najmanju nadoknadu. Povećali smo površinu aviona za 50%, a broj putnika samo za 35%. Aviokompanije će biti u mogućnosti da putnicima ponude sadržaje i steknu ekomonsku dobit u isto vrijeme........

Da ih Airbus ne bi nadmašio, i Boeing je izložio dva nova aviona za koja kaže da će u velikoj mjeri stimulisati medjunarodne letove. 777 Worldliner sa 300 sjedišta i Dreamliner sa 223 sjedišta su konstruisani da ponude letove između bilo koja dva grada u svijetu. Randy Tinseth, Direktor proizvodnje i usluga, kaže da ovaj novi dizajn postiže mnoge ciljeve.

”Jedan od njih je da se ostvari novi poslovni model za avio-kompanije da bi mogle imati veći prihod a manje troškove i biti profitabilnije. U dugoročnom smislu, želite imati udoban i prihvaćen proizvod. Očekujemo novi doživljaj za putnike, šira sjedišta, šire redove, udobniju kabinu i veće prozore.“

Boing je na avionu 787 dodao više prostora za ručni prtljag, kao i nove zabavne sadržaje i kabinu koja ne stvara osjećaj skučenosti.

Airbus takodje, navodi nove vidove komfora za putnike, kao što je veliki zajednički prostor gdje putnici mogu protegnuti noge i dobiti nešto za piće.

Dok Boing i Airbus nastavljaju njihovu neustrašivu konkurenciju u borbi za globalno vodjstvo u proizvodnji aviona, obje kompanije vjeruju da će njihovi novi planovi predstavljati revoluciju u medjunarodnom vazdušnom saobraćaju i ponovo vratiti nešto što nam dugo nedostaje: uživanje u letenju.


XS
SM
MD
LG