Linkovi

Srebrenici treba dati poseban status


Predstavnici Saveza udruženja raseljenih i izbjeglih lica BiH zatražili su, danas povodom Svjetskog dana izbjeglica, davanje posebnog statusa opštini Srebrenica zbog stradanja u proteklom ratu. Zvaničnici Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske saopštili su da se u ovom entitetu nalazi još oko 95.000 izbjeglih i raseljenih lica.

Srebrenici treba dati poseban status kao bivšoj zaštićenoj zoni UN-a što bi omogućio i ubrzalo proces povratka te zbrinjavanje i zapošljavanje u ovoj opštini. Izjavila je ovo danas u Srebrenici predsjednica Saveza udruženja raseljenih i izbjeglih lica BiH, Merhunisa Zukić naglašavajući da će ovo udruženje uputiti Ujedinjenim Nacijama prijedlog za donošenje rezolucije o posebnom statusu Srebrenice te da bi taj prijedlog trebao biti pročitan 25.juna u Njujorku.

Merhunisa Zukić je demantovala zvanične podatke državnih organa da se u Bosnu i Hercegovinu do sada vratilo milion ljudi, od oko 2 i po miliona izbjeglih osoba.

Zamjenik ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, Drago Vuleta je danas potvrdio da u ovom entietu živi znatno manje izbjeglih i raseljenih osoba nego 2000.-te godine.

«Imamo 25.732 porodice registrovane ili 85.205 lica iz reda raseljenih i 2.376 porodica iz reda izbjeglica ili 9.200 lica. Znači, u odnosu na 2000.-tu godinu to je još jedna trećina.»

Povodom Svjetskog dana izbjeglica danas je saopšteno da na povratak svojim kućama u Bosni i Hercegovini još uvijek čeka oko 187.000 ljudi dok bi prema najavama, državne i entitetske vlasti te međunarodna zajednica u ovoj godini trebali uložiti oko 200 miliona konvertibilnih maraka za proces povratka.

XS
SM
MD
LG