Linkovi

Svjedočenja ukazuju da se FBI ne reformira u skladu sa obećanjima nakon 11 septembra


Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11 septembra, najviši zvaničnici administracije predsjednika Busha i FBI su obećali masovnu reorganizaciju kako bi bolje zaštitili američke gradjane od terorizma. Medjutim, svjedočenja pod zakletvom i dokumenti koje je pribavio Associated Press pokazuju da je način rada FBI u suprotnosti sa obećanjima datim javnosti.

Robert Muller, direktor FBI-a: Odgovor na 11. septembar zahtijeva reorganiziranje i refokusiranje FBI-a.

U maju 2002, osam mjeseci nakon napada 11 septembra, direktor FBI, Robert Muller je zvanično najavio reograniziranje i refokusiranje Federalnog istražnog biroa. Šta se u medjuvremenu desilo?

Medju ključnim elementima reorganiziranja bio je plan da se angažira oko 900 novih agenata, uglavnom specijalista, dobrih poznavalaca stranih jezika, kompjuterskih stručnjaka i naučnika, koji bi pomogli bolje razumjevanje nove prijetnje od islamskog ekstremizma.

Medjutim, stručnjaci u FBI-ju koji su kreirali tok rata protiv terorizma nakon 11 septembra, su naglasili da u stvari poznavanje problema Srednjeg Istoka i terorizma nije ključno kod izbora agenata koji su promovirani.Svjedočeći pod zakletvom, šef FBI za pitanja terorizma tokom dvije godine nakon 11 septembra, Dale Watson , je rekao da istraga eksplozije u Oklahoma City-ju nije mnogo drugačija od istrage napada u koji su uključeni teroristi, i dodao kako je expertiza potrebna za istragu bilo kojeg od dva primjera napada - ista.

Jedan visoko odlikovani agent FBI je podnio tužbu protiv agencije, tvrdeći da su ga iz glavnog centra FBI stalno zaobilazili bez obzira na njegovo iskustvo u oblasti terorizma.

Agent, Bassem Youssef, koji je cijenjen zbog svog obavještajnog rada i širokog razumjevanja arpaskog svijeta i pitanja, je dokazujući svoj slučaj, kao svjdoke pod zakletvom doveo mnoge najviše šefove FBI-a, uključujući direktora Mullera i njegovog predhodnika, Louisa Freeh-a.

Medju iznenadjujućim otkrićima bila je tvrdnja da oni koji drže vrhove FBI-a nemaju neko posebno iskustvo u vezi terorizma na Srednjem Istoku.

U to vrijeme šef odjela za borbu protiv terorizma, Dale Watson je priznao da nije mogao imenovati duhovnog lidera Osame bin Ladena, niti je znao razliku izmedju muslimana sunita i šiita.

Gary Bald, koji je 2003. godine preuzeo Watsonovo mjesto, je rekao da je prvi trening u borbi protiv terorizma imao kada je prebačen u glavni štab FBI-a, prije dvije godine, te da kod biranja menagera u njegovom odjelu, poznavanje terorizma nije bila ključna stvar.

Watson je svjedočio da se ne može sjetiti ni jednog jedinog sastanka na kojem se nakon 11 septembra govorilo o vještinama ili treningu neophodnom za borbu protiv terorizma.

Stotine stranica svjedočenja, koje je pribavio Associated Press su u suprotnosti sa obećanjem kojeg je američkom Kongresu dao direktor Muller o reorganizovanju i refokusiranju FBI-a.

XS
SM
MD
LG