Linkovi

Nerješena pitanja naglašavaju neizvjesnost proširenja EU


Sva otvorena europska pitanja još više naglašavaju neizvjesnost sudbine daljeg proširenja Unije- u tom je smislu BiH i regionu dobro došlo uvjeravanje da će se integracijski proces nastaviti, uvjeravanje kakvo dolazi sa samita evropskih lidera u Briselu.

I pored zaokupljenosti temama koje su od ključnog značaja za buduću konstrukciju Unije, evropski lideri su danas poručili Zapadnom Balkanu da nije zaboravljen - svoje mjesto u evropskoj asocijaciji država će naći onda kada ispuni evropske standarde i uvjete.

Sa samita je poručeno bosanskohercegovačkim vlastima da je Brisel sa svoje strane, spreman i raspoložen da otpočnu pregovori oko sporazuma kojim bi se u detalje definirali uvjeti i ritam prilagodjavanja BiH evropskoj matici. Medjutim, čeka se na Sarajevo i ispunjavanje postavljenih uvjeta, u čemu se u krugovima oko Vijeća prepoznaje, prije svega, poziv za hitni završetak policijskih reformi.

Europski komesar za proširenje, Olli Rehn:

"Držite se kriterija, doslovno, do posljednjeg slova, da ne bi dali niti jedan razlog onima koji bi željeli eventualno da uspore ili odgode proces proširenja".

Evropski lideri se posebno osvrću na skoru desetogodišnjicu srebeničkog masakra, naglašavajući da bezuvjetna suradnja sa Haškim sudom ostaje ključ za nastavak približavanja država regiona Evropi.


XS
SM
MD
LG