Linkovi

Eksponati iz grobnice kralja Tutankamona ponovo u Americi


Nakon tri decenije, sav sjaj kralja Tutankamona se vraća u Sjedinjene države. Jednogodišnja putujuća izložba po Americi je počela u Los Angeles-u. Paige Kollock iz Glasa Amerike objasnjava draž jednog od najslavnijih arheoloških otkrića.

Prvi put nakon 1976, eksponati iz grobnice kralja Tutankamona, takođe poznatog kao kralj Tut, putovaće izvan Egipta u Ameriku tokom jednogodišnje posjete.

Ovog puta, kustosi izložbe nazvane Tutankamon i zlatno doba faraona, pakuju izložbeni materijal sa dva puta više zlatom i draguljima obloženih eksponata, a svi su stari preko 3.300 godina.

Kustos David Silverman kaže da svaki novi komad daje dalje indicije o Tut-ovom misterioznom životu.

”To kako su načinjene skulpture, kao je pravljen nakita, staklo, sve je nevjerovatno.“

130 eksponata će biti izloženo. Neki su rijetko, ili nikada ranije, bili iznešeni iz Egipta. Iako egipatski zakon nalaže da mumija i sarkofag ostanu u zemlji, mali kovčežić sa njegovom jetrom, je jedan od eksponata. Izložba će, takodje, dati indicije o tome kako je kralj umro.

Na početku se smatralo da je bio ubijen, ali naučnici i sudski ljekari su proučavali kompjuterske snimke njegove mumije i tu teoriju dokazali netačnom. Chric Johns, Glavni urednik National Geographic-a, koji je sponzorirao veći dio istraživanja, kaže da je uzrok Tut-ove smrti mogao biti mnogo jednostavniji.

,Mogao je biti nesmotren u mladosti, možda je kočija u kojom se vozio išla prebrzo, i možda ga je užasna sudbina snašla zbog te nepažljivosti.“

Snimci tijela su pokazali slomljenu nogu, za koju neki misle da je uzrok smrti, ali niko ne zna sa sigurnošću. Istrazivači su uspjeli približno odrediti kraljevu starost u trenutku smrti - 19 godina.

Legendarni kralj Tutankamon je izvor misterije skoro cijelo stoljeće.
Fascinacija ovom mumijom je počela sa pronalaskom njegove grobnice u 1922-oj; Prva egipatska kraljevska grobnica pronadjena u skoro netaknutom stanju.

Njegov put do trona u osmoj godini, njegova misteriozna prerana smrt, navodno prokletstvo nad svima uključenim u otkrivanje grobnice, privukli su pažnju cijelog svijeta.

Muzej u Los Angeles-u je već prodao dvije stotine i pedeset hiljada karata. Glasnogovornik muzeja kaže da oni namjeravaju privući još i hiljade drugih, jer ljudi iz cijelog svijeta dolaze da bi bacili pogled na život ovog mladog kralja.

XS
SM
MD
LG