Linkovi

Radna grupa američkog Kongresa iznjela prijedlog reforme UN-a


Dvostranačka radna grupa, koju je prije šest mjeseci uspostavio američki Kongres, kako bi istražila načine za reformu Ujedinjenih naroda, je jučer u Washigntonu iznijela niz preporuka za značajne izmjene tog svjetskog tijela.

Dvostranački izvještaj objavljen u Washingtonu je i kritičan i pomirljiv prema Ujedinjenim narodima.

Radna grupa je predložila da bi američka vlada trebala pozvati Ujedinjene narode da osiguraju da suverene vlade preuzmu odgovornost za sprečavanje genocida, masovnih ubistava i ostalih kršenja ljudskih prava stvaranjem moćnije, i stalne Komisije za ljudska prava čiji članovi poštuju i štite ljudska prava.

Bivši lider većine u Senatu, i kopredsjedatelj Radne grupe, George Mitchell, kaže da trenutnoj komisiji nedostaje kredibilitet jer je sedam zemalja, od 53 zemlje koje su njene članice, označeno kao najgori kršitelji ljudskih prava na svijetu.

Kristalno je jasno da je nekoliko zemalja sa slabim, užasnim dosijeom o ljudskim pravima postalo uključeno u Komisiju za zaštitu ljudskih prava, zbog principa, ako ne i samog cilja, da zaštite sami sebe protiv kritika da se ne zalažu za poštivanje ljudskih prava. To je jedan od razloga zašto je komisija pala u takvu sramotu, i zbog toga bi je trebalo ukinuti, rekao je gospodin Mitchell.

Generalni sekretar Kofi Anan je početkom godine preporučio da komisija bude zamijenjena Vijećem za ljudska prava.

Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma i drugi kopredsjedavajući grupe, Newt Gingrich, kaže da postoji sve veći osjećaj da se unutrašnji problemi moraju riješiti.

Skandali, neefikasnost i propusti su dovoljno jasni, čisti i ponavljani da mislim da postoji još dublja potreba da se nešto mora popraviti, ili će u jednom trenutku UN jednostavno prestati da bude relevantan. Stoga ljudi kojima je najviše stalo do UN-a imaju najveći razlog da žele njegovu reformu, kaže Newt Gingrich.

Osim ukidanja komisije za ljudska prava, George Mitchell je rekao da se UN mora osloboditi institucionalne ukočenosti, te da mirovne snage moraju prihvatiti politiku nulte tolerancije za seksualne napade na izbjeglice.

Generalna skupština UN-a će razmotriti preporuke Radne grupe tokom 60-te plenarne sjednice koja počinje 13 septembra.

XS
SM
MD
LG