Linkovi

Čelnik Helskinškog odbora za ljudska  prava u američkom Kongresu, Robert Hand o BiH


Čelnikom Helskinškog odbora za ljudska prava u američkom Kongresu, Roberta Handa, zamolili smo da za Glas Amerike komentira trenutnu političku situaciju u BiH i odgovari na pitanje kada će BiH biti spremna da se priključi evropskim tokovima.

R. HAND: O tome će odlučiti Brisel. Znam da je Carla del Ponte prije nekoliko dana podnijela izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, kada je iznijele odredjene podatke koji se tiču Republike Srpske, za koju je kazala da je glavni problem na tom frontu. Pored toga tu je i problem reforme policije, vojske i tako dalje.

Mislim da BiH treba preći dalek put, ali istovremeno postoji želja da se pokuša da se stanje u zemlji unaprijedi. U suret nam ide godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma, kada će biti sve više razgovora o tome je li sporazum i dalje primjenjiv u BiH, deset godina nakon sukoba, te će se diskutirati o potrebama širih reformi, kako ne bi stajali na istom mjestu. I EU i Sjedinjene Države žele vidjeti BiH integriranu u evro-atlantske institucije.

VOA : Na pitanje da li smatra da je Daytonski mirovni sporazum prepreka ili oruđe za integriranje BiH u EU, gospodin Hand odgovara.

R. HAND: Teško mi je o tome generalno govoriti. Ne mislim da bi se Dayton trebao baciti u kantu za smeće, dok u isto vrijeme možda postoje dijelovi koji su sada postali teret za BiH, pri čemu mislim na , recimo, veliki broj nivoa vlasti ili kada je riječ o odgovornostima entiteta u odnosu na centralnu vlast. Ne bih htio reći da je Dayton prepreka, ali jasno je da su neke stvari koje je stvorio, dovele do poteškoća u kretanju BiH naprijed. Zato smatram da bi svako na te stvari trebao pogledati otvoreno i pošteno, za bolju budućnost zemlje, zaključio je Bob Hand iz Helsinškog odbora pri američkom Kongresu.

XS
SM
MD
LG