Linkovi

Beba simulator za obuku lječničkog osoblja


Kompjuterska i druga simuliranja stvarnih situacija u cilju obuke dosegla su i do bebe simulatora namjenjenog boljoj obuci lječnika i drugog medicinskog osoblja koje treba da se brine o ozbiljno oboljeloj novorodjenčadi.

Nova naprava koja simulira novorodjenče predstavljena je na Univerzitetu Iowa. Kao prava beba, ona plače, kiše, kašlje žmirka okicama, čak se i upiški.

Ovaj je simulator nazvan Bebysim i predstavlja prvi u potpunosti instalirani ineraktivni simulator novorodjenčeta koji funkcionira kao model za obuku u američkim bolnicama.

Softver nam dozvoljava da simuliramo komplikovani scenario po život opasnih situacija za bebu nakon što joj je dat anestetik, kaže doktor Kalghatgi.

Simulator je napravljen kako bi smanjo rizik za istinske pacijente, i uz financijsku pomoć bivše učenice medicinske škole Jean Jaggard. Ona kaže da joj je takva tehnologija bila od pomoći kada je učila da postane anesteziolog.

”I ukoliko pogrješite možete to ponavljati kako bi našli grešku i to uradili kako treba.“

Beba simlator košta izmedju 40 i 50 hiljada dolara, a simulator odrasle osobe bi mogao stajati i četvrtinu miliona dolara.

Simulacija je dostigla nivo na kojem simulatori zaista funkcioniraju kao istinski pacijent, kaže doktor Schultz.

Ipak, Jean Jaggard kaže da uz sve dobre instrukcije, znanje se konačno stiče na ljudima, istinskim pacijentima.

XS
SM
MD
LG