Linkovi

Korištenje matičnih ćelija iz pupčane vrpce je novo medicinsko dostignuće


Korištenje matičnih ćelija iz pupčane vrpce je novo medicinsko dostignuće. Matične ćelije imaju veliki značaj jer imaju potencijal obnavljanja drugih ćelija, npr. srčanih. Uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce izuzima korištenje embriona za te svrhe. Medjutim, Ovaj eksperimentalni pristup je u Sjedinjenim državama predmet kontraverze.

Prije osam mjeseci porodica Pell saznala je da je njihova peta beba dobila ostećenje mozga prilikom rodjenja.

“Bilo je vrlo dramatično”
“Uzasavajuće”

Cathy Pell, njen suprug i roditelji su pronašli doktora koji je htio pristupiti eksperimentalnom tretmanu. Abby je primila transfuziju krvi u matičnim ćelijama - krv koja je prethodno bila uzeta iz pupčane vrpce i zamrznuta u slučaju da članovima porodice ikada bude potrebna.

“Nisam čak ni mislila na nju, mislila sam na njenu braću i sestre.”

Čuvanje krvi iz pupčane vrpce u privatnoj banci nije jeftino. Ali reklame govore roditeljima o njihovom neograničenom medicinskom potencijalu.

“ Zaista nema smisla da pojedinac čuva krv za svoj vlastiti račun zbog minimalne vjerovatnoće ili mogućnosti da će mu krv ponovo trebati, kaže doktor Michael Greene.

Umjesto toga, doktori pozivaju na bolje financirani “javni” sistem.

Jaclyn Albanese je diagnosticirana leukemijom. Transplant nepoznatog čovjeka, čuvan u najvećoj nacionalnoj javnoj banci spasio mu je život.

“Riječi ne mogu opisati koliko se osjećam sretnom, ne mogu. Blagoslovena možda?”, kaže Jacklyn.

I dalje sve veći broj roditelja smatra da je dobro čuvati svoju privatnu rezervu

“Za mene lično to je osiguranje, osjećaj sigurnosti, osjećaj odgovornosti.”, kaže May Smith.

Roditelji Abby Pell svjesni su da bi i krv iz javne banke mogla biti od pomoći, ali četiri mjeseca kasnije, i dalje su ubijedjeni da je čuvanje Abby-ne krvi sa matičnim ćelijama u privatnom aranžmanu bila odlična odluka.

XS
SM
MD
LG