Linkovi

Američka zabrinutost zbog kineskog vojnog jačanja


Najviši zvaničnici Sjedinjenih država nedavno su izrazili zabrinutost zbog kineskog vojnog jačanja. Jedan od njih, državni sekretar Condoleezza Rice, je istakla da su odnosi Sjedinjenih država i Kine dobri, ali da su istovremeno svi veoma zabrinuti zbog moderniziranja i osnaživanja kineskih vojnih snaga.

Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld tu vrstu zbinutosti iznio je i u nedavnom govoru u Singapuru rekavši, pored ostalog:

”Kineski vojni budžet je, kako se procjenjuje, treći po veličini u svijetu i, to je sigurno, najveći u Aziji. Čini se da Kina povećava razornu snagu raketnog naoružanja i domet, tako da raketni projektili mogu doseći ciljeve i izvan pacifičkog regiona, a istovremeno vrlo ubrzano širi raketni arsenal za region Pacifika.”

TEXT: Po ocjeni gospodina Rumsfelda važno da je utvrditi zašto Kina poveća vojne kapacitete i razvija napredne sisteme vojne tehnologije.

RUMSFELD/ACT: Nijedna zemlja ne predstavlja prijetnju Kini i zato i pitanje - zašto te sve veće investicije? Zašto i sa kakvim ciljem nove, stalne narudžbe skupog oružja? Zašto nova, stalna raspoređivanja velikih vojnih snga?

TEXT: Porast kineske vojne snage zabrinjava - rekao je gospodin Rumsfeld - i zbog činjenice da ekonomski napredak Kine ne prati povećanje političkih sloboda. Zabrinjava i činjenica da je Kina usvojila zakon protiv sukcesije koji omogućava upotrebu ”nemiroljubivih’ sredstava”, ukoliko Tajvan pokuša da se otcijepi od Kine pod bilo kojim imenom ili na bilo koji način.
Cilj Sjedinjenih država je da Kina preuzme odgovornosti u skladu sa njenom novom ulogom regionalnog lidera, što bi trebalo doprinijeti stabilnosti i prosperitetu azijsko-pacifičkog područja. Sjedinjene države podstiču Kinu da radije više pažnje posveti vladavini zakona i većem učešću naroda u vlasti nego vojnom jačanju koje, ipak, neće unaprijediti mir u tom dijelu svijeta.

XS
SM
MD
LG