Linkovi

Nikakvi pregovori se ne vode sa Ratkom Mladićem


Danas su evropski zvaničnici, neposredno pred početak samita, još jednom potvrdili da će se nastaviti proces približavanja Zapadnog Balkana EU. Rekli su to primajući u radnu posjetu premijera Srbije, Vojislava Koštunicu. Gostu iz Beograda je ovom prilikom podvučena važnost nastavka saradnje sa Hagom, u kojem žele vidjeti angažovanje srpskih vlasti na hapšenju i transferu u Hag Ratka Mladića i pomoć pri hapšenju Radovana Karadžića.

Evropska unija je potvrdila odlučnost da podrži integracijski proces Srbije i Crne Gore, stav je koji je iznio evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, nakon današnjeg susreta sa premijerom Srbije, Vojislavom Koštunicom.

Rehn je istakao da Unija drži obećanja data na Solunskom samitu, bez obzira na teškoće sa kojima se trenutno susreće, i bez obzira na tvrdnje medija o blokadi nastavka proširenja.

"Stavljam posebnu važnost na opredjeljenost Evropske unije stabilizacijskom i asocijacijskom procesu Zapadnog Balkana i moglo bi biti veoma kontraporoduktivno usporavanje ili zaustavljanje procesa integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Moramo nastaviti posao na stabilnosti regiona koji je mnogo propatio i koji je izazvao mnogo problema Evropskoj uniji devedesetih godina".

Rehn je pozdravio napore koje je od početka ove godine napravila vlast u Beogradu u pravcu pune saradnje sa Tribunalom i ohrabrio namjeru srpskog premijera da nastavi sa tim poslom:" Da pronadje, uhapsi i prebaci u Hag Ratka Mladića i da pomogne u hapšenju Radovana Karadžića".

"Ja takodje cijenim i brzu akciju srpskih vlasti nakon što je objavljen video snimak ubijanja Srebreničana- to ukazuje na rješenost Beograda da da svoj doprinos pomirenju".

Koštunica je komentarisao stav glavne tužiteljice Haga, Karle del Ponte, da je srpski premijer
"iznevjerio obećanje da će u Hag dovesti ključne optužene za Srebrenicu", kao i tvrdnje medija
da Beograd pregovara sa Ratkom Mladićem o njegovoj predaji.

" Ja obećanja držim i naravno da nikad nešto što ne može da se ispuni ne obećavam. Što se tiče ostalog, nikakvi pregovri se ne vode u ovom trenutku sa Ratkom Mladićem ali sa druge strane mislim da neistine te vrste samo otežavaju da se obaveze koje Srbija i Crna Gora imaju u odnosu na Haški tribunal potpuno ispune. Naša odluka je potpuno jasna i rješenost da je neophodna potpuna saradnja koja obuhvata sve optužene pred Haškim tribunalom i mi ćemo nastaviti da saradjujemo na taj način, uprkos katkad i napisima u medijima koji tu saradnju, obvjektivno, otežavaju i time, zapravo, idu protiv nečega što je intencija Haškog tribunala".


XS
SM
MD
LG