Linkovi

Vlada Republike Srpske ocijenila uspješnom saradnju sa Haškim tribunalom


Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici u Banjaluci ocijenila uspješnom saradnju sa Haškim tribunalom.Ujedno Vlada je osudila smjenu ministra inostranih poslova BiH, Mladena Ivanića.

Postignuti rezultati pokazuju kontinuitet uspješne saradnje Republike Srpske sa Haškim tribunalom a Ministarstvo unutrašnjih poslova ima primarno mjesto u okviru Bosne i Hercegovine po pitanju ove saradnje.

Zaključila je ovo danas u Banjaluci Vlada Republike Srpske uz konstataciju da MUP održava dobru saradnju sa vlastima ovog entiteta, Srbije i Crne Gore te EUFOR-a i štabom NATO-a u B i H. Saopštila je ovo nakon sjednice entitetske Vlade šef Biroa za odnose s javnošću, Cvijeta Kovačević.

« Vlada Republike Srpske je odlučna da nastavi sa vodećom ulogom u saradnji sa Haškim tribunalom i s tim ciljem traži od nadležnih institucija, prvenstveno, MUP-a, Ministarstva odbrane i Republičkog Sekretarijata za odnose s Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i istraživanje ratnih zločina da intenziviraju aktivnosti saradnje s Haškim tribunalom.»

Cvijeta Kovačević je saopštila da je MUP Republike Srpske formirao Štab akcije obezbjeđenja komemorativnog skupa u Potočarima kod Srebrenice koji će se održati 11.jula ove godine a čiji je zadatak priprema plana obezbjeđenja ovog skupa.

Vlada Republike Srpske je danas konstatovala da je smjena ministra inostranih poslova BiH, Mladena Ivanića izvršena na nezakonit način što je izazvalo krizu funkcionisanja vlasti u BiH, istakla je Cvijeta Kovačević.

« Osim što utiču na usporavanje reformskih procesa, ove odluke negativno utiču i na neophodnu zastupljenost izabranih predstavnika srpskog naroda u Savjetu ministara BiH, posebno ako se ima u vidu činjenica da bi odlukama predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ostao bez zamjenika iz reda srpskog naroda.»

Vlada Republike Srpske je danas zatražila od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da preduzmu neophodne mjere kako bi se što prije riješili problemi nastali, kako se isiče, nakon donošenja nezakonitih odluka predsjedavajućeg,S avjeta ministara B i H .


XS
SM
MD
LG