Linkovi

Ručni aparat za rano otkrivanje raka dojke


Ubuduće, ženama će na raspolaganju biti jedan novi, mnogo manje neprijatan način da obave test za rano otkrivanje tumora dojke. Medicinski naučnici su načinili jedan mali, ručni aparat kojim se takav test može obaviti i kod kuće i time će, kako očekuju, biti spašeno još na hiljade života.

Privremeno nazvana iFind, nova spravica za testiranje raka dojke je veličine tek špila karata. Iako je još u probnoj fazi, ljekari poput Kim Lyerly veoma su optimistični oko novog pomagala kojeg žene mogu koristiti u miru sopstvenoga doma.

”To je ručni aparat koji ženama koje to hoće daje šansu da same obave test koji je pouzdaniji od opipavanja tkiva dojke.“

Razvijen na univerzitetu Pennsylvania, iFind koristi infracrvene zrake da kontrolira nivo kisika u krvi u tkivu dojke. Maligno ili kancerozno tkivo zahtijeva više krvi i ako otkrije takvo područje u tkivu, iFind emituje karakterističan ton. Osim što je jednostavan za upotrebu ovaj aparat se pokazao i veoma preciznim upravo kad se radi o ranim fazama tumora dojke.

Ljekari su impresionirani, kaže Dr. Dennis Slamon: Njegova sposobnost da otkrije bilo kakvu anomaliju je 90-procentna, a sposobnost da otkrije maligno tkivo je čak i veća.

Ovaj aparat nije zamjena za mamogram ili biopsički metod. Ali on ženama daje veće šanse da redovno kontrolišu svoje grudi i, ako je potrebno, ranije potraže ljekarsku pomoć. Dodatna prednost novog aparata jeste i njegova niska cijena i biće prodavan po cijeni od oko 100 dolara, kad njegova upotreba bude zvanično odobrena.

XS
SM
MD
LG