Linkovi

Koliko Patriotski zakon jača američku unutarnju sigurnost, a koliko krši prava gradjana?


Američki političari, policija i stručnjaci za pitanja građanskih sloboda diskutiraju o kontroverznom Patriotskom zakonu koji je usvojen nakon terorisitčkih napada od 11. septembra.Izvještava novinarka Glasa Amerike Susan Presto.

Nedugo nakon 11. septembra, Kongres je velikom većinom usvojio Patriotski zakon koji je policijskim snagama proširio ovlasti kako bi ušle u trag i uhapsile osumnjičene teroriste, te je omogućio tajno provođenje useljeničkih procedura.

Šesnaest mjera koje propisuje ovaj zakon ističu krajem ove godine, ukoliko Kongres ponovo ne glasa o njihovom usvajanju. Predsjednik Bush poziva članove Kongresa ne samo da ih obnovi, već da ih učini trajnim.

”Zakon koji je djelotovran, koji postiže dobre rezultate, koji ljudima omogućava da dođu do dobrih rezultata, uskoro ističe. Smatram da nema logike da nešto što je djelotvorno, treba da prestane postojati. Potrebno je obnoviti Patriotski zakon. Potrebno ga je obnoviti jer on jača našu nacionalnu sigurnost.“

Predsjendik Bush je izjavio da je ovaj zakon pomogao vlastima da otkriju terorističke ćelije u četiri američke države i da podignu optužnice protiv onih koji pomažu Al Qaidu. Predsjednik Bush je pohvalio zakon što je policijskim i obavještajnim snagama omogućio da dijele prikupljene informacije.

”Možete li vjerovati da naš sistem nije dozvoljavao dijelu FBI-a da dijeli informacije? Na primjer, ako su obavještajne agencije imale dio informacije, one je nisu mogli podijeliti sa policijom. To nema smisla. Patriotski zakon nam je omogućio da porušimo te zidove.“

Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da ovaj zakon ograničava građanske slobode i nepošteno na meti ima useljeničku populaciju.

Na Capitol Hillu je direktor Amnesty Internationala Chip Pitts kritizirao Patriotski zakon.

”Puko postojanje ovih mjera direktno blokira dejstvo u odnosu na osnovne slobode, uključujući pravo na izražavanje i udruživanje, pravo prakticiranja vjere, privatnosti, jednake zaštite sviju. Ovo su američka ustavna prava, ali su isto tako obaveze na osnovu međunarodnih sporazuma.“

Carlina Tapia Ruano iz američkog udruženja pravnika za useljenička pitanja, kaže da su, prilikom lova na teroriste, uhvaćeni nedužni useljenici.

”Američko udruženje pravnika je jako zabrinuto zbog nekih mjera ovog zakona, ako što je Odjeljak 411 koje proširuje ovlasti za uklanjanje i deportaciju osoba koje su umiješane u radnje koje su Ustavom zaštićene.“

Predsjendik Bush kaže da Patriotski zakon poštuje Ustavom zagarantirana prava, riječima da policijskim snagama omogućava ista oruđa kako bi ušli u trag teroristima, kao što to rade i sa kriminalcima.

XS
SM
MD
LG