Linkovi

Del Ponte i dalje tvrdi da se Mladić nalazi u Srbiji, a Karadžić između RS, Crne Gore i Srbije


Nakon jučerašnjeg izlaganja pred Vijećem sigurnosti UN-a, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte održala je susret s novinarima u američkom Institutu za mir.

Video kaseta objavljena samo dan prije moje posjete Beogradu imala je snažan utjecaj na čitavo društvo u Srbiji - kazala je danas u Washingtonu glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, dodajući da je neprihvatljivo da počinitelji ostanu nekažnjeni. Gospođa del Ponte je između ostalog opisala i svoj nedavni susret sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Prilikom našeg prvog susreta u januaru 2002 godine, on sa mnom nije htio razgovarati i kazao je da su samo Srbi žrtve, dok je ovaj posljednji put bilo sasvim drugačije.

”Kada sam ga upitala: Kada ćete uhapsiti Mladića, on mi je odgovorio: jučer. To znači da oni na tome rade. Premijer Koštunica me ovaj put primio u farmericama i majici i kazao mi da je čitavu noć radio nakon objavljene trake.“

Gospođa Del Ponte i dalje tvrdi da se Mladić nalazi u Srbiji, a Karadžić negdje između RS, Crne Gore i Srbije. Ona je ponovo pozvala lokalne vlasti da uz pomoć međunardone zajednice, NATO snaga i EUFOR-a uhapse ovu dvojicu optuženika. Kada se njih dvojica nađu u Hagu, bit će lakše uhvatiti i preostalih osam bjegunaca , kazala je ona.

Carla del Ponte je također kazala da je bila iznenađena kada je nedavno jedno istraživanje javnog mnijenja u Srbiji pokazalo da 50 procenata Srba smatra da se Srebrenica nikada nije desila, ali, dodala je, sada se vidi promjena.

Glavna tužiteljica je najavila objavljivanje dodatnih video traka na kojima su zabilježeni zločini. Na pitanje koliko je ovakvih traka potrebno objaviti dok se Karađić i Mladić ne uhapse, u ekskluzivnoj izjavi za Glas Amerike ona je kazala.

”Na žalost ne znam. Bila sam u Beogradu prošle sedmice, i mislim da mogu vjerovati da su sada zaista odlučni da Mladića prebace u Hag. Premijer Koštunica mi je to rekao i za mene je to jako važno, da cijela vlada djeluje u tom pravcu. Mislim da su u mogućnosti da to urade i očekujem i mislim da je važno da se Mladić prebaci u Hag prije obilježavanja godišnjice u Srebrenici, a ako i mi želimo zatvoriti sud 2008 godine , Mladić i Karadžić i svi ostali bjegunci se moraju naći u Hagu do tada.“

VOA: Izgleda da vlade u regionu nisu pretjerano uspješne u slamanju mreže podrške Karadžiću i Mladiću, i kako im u tom može pomoći međunarodna zajendica?


”Što se tiče vlade Srbije i Crne Gore oni to mogu sami učiniti, njima nije potrebna ničija podrška, onisu to u mogućnosti uraditi.“

Na pitanje da li su sudovi u BiH sposobni da se nose sa slučajevima koje će im prebaciti haški tribunal, Carla del Ponte je odgovorila na ovaj način.

” BIH, posebno Republika Srpska pruža otpor kada je upitanju traganje za Karadžićem. Mislim da će Banja Luka , zajedno sa Podgoricom i Beogradom, sa međunarodnom zajednicom, EUFOR-om i NATO-om , djelovati zajedno da lociraju Karađića i prebace ga u Hag. Ono što je pozitivno je da postoji stvarna volja da se uhvate Karadžić i Mladić i ostali bjegunci. Nadam se da će ovo biti dobra godina za nas i da će se preostalih deset osumnjičenika naći u Hagu.“

Gospođa del Ponte je ponovo odbacila kritike prema kojima se sud diskriminatorski odnosi prema Srbima, dodajući da je rad suda zasnovan na činjenicama i dokazima. Na kraju svog obraćanja je rekla da je konačno hapšenje haških bjegunaca važno za generacije koje dolaze, jer ukoliko se oni ne nađu u Hagu, te generacije će možda biti spremne na osvetu uz krv i nasilje.

Istovremeno, Neki predstavnici u srbijanskom parlamentu su odustali od napora za usvajanje deklaracije kojom se osuđuje masakr u Srebrenici. Demokratska stranka je sponzorirala nacrt takve deklaracije, dok su se ultranacionalisti usprotivili nacrtu jer su u njega željeli uključiti i osudu ratnih zločina koji su također počinjeni protiv Srba.

XS
SM
MD
LG