Linkovi

Nakon mjeseci sudske drame Michael Jackson oslobodjen optužbi


Nakon mjeseci sudske drame, melodrame i tragikomedije, američkoj i svjetskoj javnosti je saopštena odluka porote u slučaju Michaela Jacksona, optuženog za seksualno ikosrištavanje maloljetnog i bolesnog dječaka, za davanje alkohola maloljetnicima i za prisilno zadržavanje njegove porodice.

Od juče oko pet popodne ne samo da su svi američki mediji bili zaokupljeni oslobadjajućom presudom za Michaela Jacksona, nego je gotovo bilo nemoguće čuti ili vidjeti bilo šta drugo što se dešavalo ovdje u Americi ili svijetu. Tek oko ponoći u medije se provukla informacija o novom razvoju situacije u vezi sa nestalom djevojkom na otoku Aruba, o novim žrtvama u Iraku i o senatskom javnom izvinjenju što nikad do sada linč nije proglasio nezakonitim. Ipak, tema dana - Michael Jackson.

Jackson, vidno odsutan i slab, izišao je iz suda odmah nakon čitanja presude i jedva je uspio da mahne i, kao, pošalje poljubac gomili razdraganih obožavalaca - prije nego su ga praktično unijeli u kombi i odveli u sigurnost njegovog ranča simboličnog naziva Zemlja Nedodjija.

Michael je otišao u postelju, da bi prikupio snagu, kaže njegov otac koji je ostao napolju da bi se zahvalio svima za podršku.

Za to vrijeme, javni tužilac Tom Sneddon, koji je izgubio slučaj dao je novinarima kratku izjavu:

”Svakako da smo razočarani ovom presudom, ali mi svakog dana radimo u ovom pravnom sistemu i vjerujemo u ovaj prvni sistem. Tužilac sam već 37 godina i nikad nisam osporavao presudu porote, pa neću ni danas.“

Za razliku od oduševljenih Michaelovih obožavatelja, neki - vjerovatno ljubitelji drugačije muzike, u svemu vide igru novca:

Novac radi svoje - i Michael je oslobodjen, tako ja gledam na to, kaže jedan od gradjana.

Uslijedile su i prve špekulacije o tome šta će se dalje dešavati sa nekadašnjim kraljem pop muzike. Neki ga vide kako u Las Vegasu odradjuje ogromne dugove, drugi tvrde da će se potpuno povući, treći kažu da slijedi gigantska Michaelova turneja po svijetu kojom će povratiti punu slavu. Ostaje da vidimo šta će on da učini - kad se probudi.

XS
SM
MD
LG